петък, 24 октомври 2008 г.

Хипертонията - важните въпроси

В напредналите държави, към които спада и България, високото кръвно налягане е на първо място сред болестите, които причиняват смърт и инвалидизация.

Като безспорен авторитет в тази област е проф. Младен Григоров.Като директор на Правителствена болница изгражда там Центъра по кардиология. Почетен член е на италианското и на българското кардиологично дружество.

- Проф. Григоров, какво провокира високото кръвно налягане?

- Това е въпрос, на който не може да се отговори еднозначно. Причините са в наднорменото тегло, голямата консумация на сол и алкохол. Към тях с все по-голяма сила се добавят и хроничното напрежение и хроничният стрес. По-податливи са положителните личности тези, които изпълняват задачите почти 100%, не закъсняват, винаги са в тонус и напрежение. Това не значи, че повикът трябва да бъде: Дайте да станем мърди, за да живеем по-дълго.

- Как човек да си помогне сам?

- Всеки може да постигне нормално тегло, да не яде прекалено солено и да не пие алкохол повече от допустимото, което също е голям балкански проблем. У нас се прави първокласно вино, но се консумира изключително ракия. На всичкото отгоре се пие по 300 г до кило на ден. Солени пържоли, солена туршия - голям корем, няма начин да си с нормално кръвно. Дори да нямаш наследствено предразположение към него, ще го направиш и ще го предадеш на следващото поколение. Налага се коренна промяна в здравната култура на българина, която е изключително ниска.

- Има ли универсално лекарство за хипертония?

- Кръвното налягане е срив в адаптацията. Заболяването не протича еднакво при всички пациенти. Тук е изкуството на лекаря да направи такива комбинации, че да свали кръвното на своя пациент до нормални стойности. Има няколко принципа: почни с по-малките дози и постепенно премини към по-големи. Ако до 7-10 дни няма резултати, увеличи дозата. Ако се налага, добави второ лекарство. Най-трудното е пациентът да сътрудничи на лекаря - да намали теглото си, да спортува, да не пуши и да остави соленото.

- Лекарствата до гроб ли се взимат?

- Кръвното налягане се лекува, но не се излекува. Това значи, че и в дни, когато е нормално, пак трябва да взимаш лекарства. Лекарят само може да прецени дали да намали дозата, но в никакъв случай не трябва да се спира, защото кръвното веднага ще се покачи.

- Защо се събират двете граници?

- Това е типично при младите хора и се дължи на спазъм на кръвоносните съдове в периферията. Удачни в този случай са лекарства от групата на калциевите антагонисти и бетаблокерите. Докато при хората над 65-годишна възраст се проявява изолирана хипертония -висока горна и нормална долна граница. При тях добре вървят лекарствата от групата на диуретиците или такива от групата АСЕ-инхибиторите. Доскоро медицината считаше, че долното кръвно налягане е по-рисково, сега се установи, че горното е точно толкова вредно, дори по-вредно.

- Защо при внезапна смяна на времето хипертониците се чувстват зле?

- Представете си все едно един добре нагрят човек на плажа скача в студената вода и там си остава. Получава се тежък спазъм и внезапна сърдечна смърт. Нормално е резките промени да влияят на кръвното налягане. Кожните съдове реагират най-бързо на температурните промени, тяхното разширяване показва, че се разширяват и коронарните съдове, тези които хранят сърцето.

- Кои физически натоварвания са безопасни за хипертониците?

- Най-доброто средство за сваляне на стреса са физическите упражнения, за което не е нужно да плащаш луди пари. Отиди в планината, всеки ден прави разходка по 30 минути, качвай, ако трябва, стълбите пеша и всичко това да е така наречената приятна умора. Ако пулсът обаче е над 120, няма начин умората да е приятна, физическите усилия трябва да са добре балансирани. А хората с високо кръвно могат да вдигат до 5-6, максимум до 10 кг тежести.


слкбг.ком

Няма коментари: