събота, 25 октомври 2008 г.

Похапвате ли рибка?

“Яжте поне един път седмично риба!”- това ни съветват в един глас всички диетолози. И не само те- такива препоръки даваше на своите пациенти и прочутият кардиолог и сърдечен хирург д-р Кристиян Барнард.
Да, трябва, трябва по- често да се яде риба, защото тя е един чудесен хранителен продукт, който доставя на тялото безценни белтъчини, минерали и витамини. Тя снабдява организма ни и с онези есенциални мазнини, без които той започва да се разрушава на клетъчно ниво!
Установено е, че белтъчините на рибата се възприемат най- лесно от организма. Освен това може да се смята за доказан факт, че хората, които консумират риба по няколко пъти седмично, далеч по- трудно и по- рядко заболяват от рак! Те нямат и никакви сърдечно- съдовите проблеми.
При японците например, които едва ли не ежедневно консумират риба, болести като инсулт, инфаркт и рак са много голяма рядкост.
Океанската риба е за предпочитане пред речната, защото тя съдържа по- малко наситени мастни киселини.

Ще започна с една класическа рецепта:


РИБА НА СКАРА


Мариноваме рибни филета за около 30 мин. с бял пипер, диетична калиева сол (намира се вече във всеки по- добър супермаркет), лимонов сок и зехтин. Изпичаме ги на измазана със зехтин скара (по 5 мин. от всяка страна).
Сервираме филетата със сос от пресни домати, изготвен както следва: настъргваме 4 месести домата, прибавяме към тях 2 скилидки нарязан чесън, лъжица оцет “Балсамико” ( и той се намира в по- добрите магазини), 3 лъжици студено пресован зехтин, малко пресен или сушен босилек и сол на вкус. Разбъркваме тази смес добре и заливаме рибата с нея.

Ако тази рецепта ви се струва сложна, опитайте една от най- простите- така приготвят пъстърва в Гърция.


ПЪСТЪРВА НА СКАРА

Прясната пъстърва само се осолява леко, след което се поставя на измазана със зехтин скара и се изпича и от двете страни (между 3 и 5 минути за всяка страна).

Рибните специалитети на скара много често се нуждаят от подходящи сосове към тях, затова сега ще ви запозная с четири различни соса за риба.


СТУДЕН СОС ЗА РИБА

В една кафена чашка мляко забъркваме 1 лъжичка брашно и още толкова нарязан копър. Прибавяме и 1 жълтък, разбъркваме добре. Изсипваме сместа в тиган и я загряваме при непрекъснато бъркане. Прибавяме последователно 3- 4 лъжици разтопено масло, подправяме с тарос и сол.
Оставяме този сос да изстине и едва тогава заливаме рибата с него.

ЧЕСНОВ СОС ЗА РИБА

Счукваме глава чесън и я запържваме за 1 мин. в зехтин. Поръсваме 2 лъжици брашно и пържим, бъркайки, още 1 мин. Доливаме 1 чаша вода вода, като не преставаме да бъркаме, за де не се получат грашки. Накрая подправяме с лъжичка оцет “Балсамико”.

ГЪБЕН СОС ЗА РИБА

Запържваме 1 глава ситно нарязан лук в зехтин. Прибавяме 400 гр. нарязани печурки и запържваме за 2 мин. Поръсваме гъбите с 1 лъжица брашно, разбъркваме. След това ги заливаме с чаша бяло вино. След като виното поизври, доливаме чаша вода. Оставяме да покъкри, след което солим, подправяме с бял пипер и наливаме 1 чаша мляко.


“КАНИБАЛСКИ” СОС

Запържваме глава настърган лук в зехтин, прибавяме 4 скилидки счукан чесън и едно нарязано люто чушле или лют червен пипер. Добавяме щипка джинджифил, щипка смлян кимион и малко оцет. Наливаме чаша кисело мляко, разбъркваме добре и оставяме да поври около 5 мин.


РИБНИ ШНИЦЕЛИ

Измиваме и подсушаваме по 2 рибни филета на човек. Настъргваме печурки на ситно ренде, поливаме ги с лимонов сок, прибавяме към тях 1 жълтък и една предварително накисната и натрошена филия бял хляб. Омесваме много добре тази смес и я разпределяме върху осолените и опиперени филета. Овалваме ги в ситно настърган кашкавал, а след това в разбито яйце и галета.
Поставяме ги в намазнена тавичка, покриваме я с алуминиево фолио, след което я поставяме в подгрята фурна. Печем на бавен огън около 40 минути.


ПЪСТЪРВА НА ПАРА

Още една изключително здравословна рецепта...
Измиваме и почистваме рибите, отстраняваме главите. Разрязваме ги по средата и отстраняваме гръбнака и костиците с помощта на остър нож и ножица. Мариноваме за известно време филетата с лимонов сок и бял пипер, след което ги поставяме в решетката и ги сваряваме на пара. (Във водата поставяме дръжки от магданоз и копър, както и няколко зърна чер пипер. Тенджерата се държи захлюпена през цялото време!)
Сервираме филетата полети със сос, изготвен от връзка пресен и нарязан чесън, задушен за 2 мин. в зехтин. Към чесъна прибавяме 4- 6 обелени и нарязани на кубчета домати без семките. Задушаваме и подправяме с нарязан босилек, сол и бял пипер.


СЬОМГА НА СКАРА

Сьомгата не е евтина, но от време на време всеки би могъл да си я позволи.
Нарязваме рибата на котлети с дебелина 2 пръста. Мариноваме ги за 24 часа в студено пресован зехтин, прясно изстискан лимонов сок и бял пипер.
Поставяме ги на нагорещена и измазана със зехтин скара и изпичаме от двете страни.
Посоляваме чак след като свалим рибата от скарата. Сервираме със сос, изготвен от меко масло, което разбиваме на водна баня, като прибавяме постепенно към него настърган лук, лимонов сок, бял пипер, тарос и сол.


РИБА СЪС СУСАМ

Рибните филета се измиват, осоляват и подправят с бял пипер. Измазваме ги с лимонов сок и (дижонска) горчица, след което ги овалваме в сусам (може и в овесени ядки).
Поставяме всяко едно филе в измазано със зехтин алуминиево фолио, накапваме го със зехтин и завиваме фолиото. Поставяме в тавичка и печем около 45 мин. в предварително подгрята фурна.


ЛАЗАНЯ С РИБА ТОН

Използват се 12 готови кори, които не се варят предварително. В 2 лъжици зехтин запържваме за 2 мин. стрък нарязан пресен лук и скилидка счукан чесън. Прибавяме 300 гр. нарязани печурки и ги запържваме до златисто на много силен огън (за 2 мин.).
Изготвяме бял сос от 50 гр. масло, 1 лъжица брашно и 2 ½ чаши студено прясно мляко. Осоляваме и подправяме с индийско орехче.
Измазваме дъното на четвъртита тавичка с белия сос, отгоре поставяме пласт кори. Върху тях разстиламе няколко лъжици варен грах, гъби и риба тон (необходими са общо 2 консерви). Най- отгоре настъргваме кашкавал и заливаме със соса.
Следва нов пласт кори и т.н. Завършваме с пласт кори, покриваме ги с много настърган кашкавал, заливаме с 250 гр. течна растителна сметана. Покриваме с фолио и печем при 200 градуса 40 мин. Снемаме фолиото и запичаме още 15 мин. Сервираме със салата.

РИБА С ГЪБИ НА ФУРНА

Измитите филета се измазват със сол, бял пипер, лимонов сок и зехтин. Поставяме ги в измазана с масло тавичка, поръсена с червен пипер. Върху тях разстиламе смес от нарязани печурки и лук. Поръсваме с галета и ги заливаме с изцедено кисело мляко. Поставяме тук- таме бучици масло. Изпичаме във фурната до златисто.


РИБА ТОН С ГРАХ

Нарязваме на ситно ½ глава лук, 1 скилидка чесън и ½ връзка магданоз. Задушаваме ги в зехтин в керамичен съд. Прибавяме към тях 500 гр. грах, бучка масло и 2 лъжици доматено пюре, размито с 3 лъжици бяло вино.
Оставяме ястието да къкри 15 мин. на слаб огън, като от време на време разбъркваме. Накрая прибавяме 300 гр. риба тон от консерва, разбъркваме и прибавяме 1 лъжица хладка вода. Оставяме на тих огън още 10 мин.


ОГРЕТЕН С РИБА

800 гр. рибно филе се почиства и залива със студена вода. Прибавяме 4- 5 лъжици бяло вино, корени от магданоз, 2 нарязани моркова и 1 глава нарязан лук. Варим около 10 мин. След това изваждаме рибата, обезкостяваме я, отстраняваме кожата и я накъсваме на парченца. Поставяме ги в намаслена тавичка за печене.
Нарязваме 200 гр. печурки на ивички и ги задушаваме за много кратко време с малко сол и бял пипер в масло. След това ги изсипваме и разстиламе върху рибата.
Запържваме 2 лъжици брашно в 30 гр. масло, доливаме 1 чаша прясно мляко и 1 чаша от бульона, в който е вряла рибата. Прибавяме така получения сос към рибата и гъбите. Отгоре настъргваме кашкавал и запичаме в умерена фурна до златисто.


СОЛЕНА ТОРТА С РИБА ТОН

На дъното на един кастрон настъргваме на едро ренде белтъците на 6 твърдо сварени яйца. Върху тях настъргваме 150 гр. сирене, с което покриваме долния пласт. Върху втория слой разпределяме 2 консерви риба тон. Подправяме ги със ситно счукан кимион и бял пипер.
Покриваме този пласт с настъргано сирене, а след това с настърган кашкавал. Притискаме всичко с лъжица и заливаме със сос, изготвен от малко майонеза за вкус, 4- 5 лъжици кисело мляко, ситно нарязани кисели краставички, лимонов сок и 1 лъжица горчица. Притискаме пак и украсяваме с черни и зелени маслини и.


РИБА С КАШКАВАЛ

В измазана тава се нарежда 1 кг. рибно филе. Поръсва се с бял пипер и сол, намазва се с горчица. Върху него разпределяме 1 нарязан лимон и 2 глави лук, нарязани на кръгчета. Поръсваме с настърган кашкавал, размесен с 3 лъжици галета. Заливаме със зехтин и доматен сок. Печем около 30 мин.


КОКТЕЙЛ ОТ СКАРИДИ

Към 250 гр. сварени и отцедени скариди прибавяме 1 обелена и нарязана на ситни кубчета ябълка и една настъргана глава лук. Заливаме с 3 лъжици майонеза, 2 лъжици кисело мляко, 1 лъжица кечуп, 1 лъжичка горчица. Подправяме с 2 клонки нарязан копър, малко нарязана целина, 1 лъжица лимонов сок, чер пипер, сол, лют пипер или сос “Табаско” и няколко капки сос Worcester.
Разбъркваме добре и сервираме във високи, но широки чаши.


ФЛАМБИРАНИ КАЛМАРИ

Нарязваме 600 гр. почистени калмари на кръгчета и ги запържваме в зехтин. Прибавяме 6- 7 скилидки нарязан чесън и разбъркваме. След няколко минути фламбираме със 100 грама загрята мастика.
Подправяме със сол, бял пипер и нарязан магданоз. Наливаме 150 грама течна сметана и 1 чаша прясно мляко. Задушаваме под капак 15 мин.


СПАГЕТИ С РИБА ТОН

Нарязваме глава лук на ситно и я запържваме в 3 лъжици зехтин. Прибавяме 3- 4 обелени и ситно нарязани домата. Подправяме с щипка захар и задушаваме.
След 15 мин. прибавяме и 2 консерви риба тон. Подправяме с бял пипер, задушаваме около 10 мин. Изсипваме в тенджерата и една малка консерва грах, разбъркваме добре, наливаме 1 чаша пилешки бульон и варим 5- 10 мин.
С този сос заливаме сварените и измити спагети.


ПЪЛНЕН ХЛЯБ

Нямам много добро мнение за руската кухня, но тази рецепта е наистина нещо много, много вкусно. Е, не е чак толкова здравословна, защото ще използваме консервирана риба, но един път всеки може да кривне от правия път. Освен това ястието става бързо и винаги предизвиква възхищение и у най- претенциозните гости.
Необходим е един ръжен хляб. Особено подходяща за целта е ръжената или пълнозърнестата франзела. Отрязваме двата края на хляба и издълбаваме средата. Получава се нещо като тръба.
Смесваме натрошената среда от хляба с една консерва риба тон в зехтин, като прибавяме и зехтина. Прибавяме ситно нарязан копър, 1 глава настърган на ситно ренде лук, 2 твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета и няколко кисели краставички, нарязани също така на кубчета. Подправяме с бял пипер на вкус. Омесваме добре тази смес и напълваме с нея плътно издълбания хляб.
Загъваме го в алуминиево фолио и го оставяме поне два часа в хладилник за да се стегне.
След като извадим хляба от хладилника, го нарязваме на филийки. Да ви е сладко!
Накрая само това: направете си услуга- похапвайте по- често рибка?


розали.ком

Няма коментари: