неделя, 5 октомври 2008 г.

Солта е основна причина за хипертонията

Неправилното хранене и в частност повишената консумация на сол е една от основните причини за поява на повишеното кръвно налягане. Учени от Brigham and Women’s Hospital в Бостън, САЩ са открили, че намалената употреба на натрий понижава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания както при мъжете, така и при жените с 26%.

Пациентите, на възраст от 30 до 54 години, с артериална хипертония са специално обучавани да избират продукти с ниско съдържание на натрий и да готвят ястия с минимално количество сол. В резултат на това е наблюдавано значително намаляване на риска за развитие на сърдечно-съдова патология през следващите 10-15 години.

Учените се надяват, че получените резултати ще дадат отговор на някои въпроси за влиянието на натрия върху здравето на човека. Препоръчва се редуциране на дозата до 6г на ден. Тази мярка би намалила честотата на инсултите с 13%, а сърдечно-съдовите заболявания - с 10%. Изследванията показват, че особено пристрастие към солта имат не само бременните жени, но и хората, които са родени недоносени.

Друго изследване, проведено във Филаделфия сочи, че колкото е по-малко теглото на бебетата при тяхното раждане, толкова повече те обичат солена храна и в зряла възраст по-често стават жертва на хипертонията и на инсулта.

В умерени количества солта е жизнено необходима на човека, тъй като съдържащият се в нея натрий регулира циркулацията на водата в организма и взема участие в регулирането на електрическия баланс на клетките. Въпреки, че прекомерната употреба на сол повишава кръвното налягане,не трябва тотално да се отказваме от солта.


докторбг.ком

Няма коментари: