събота, 4 октомври 2008 г.

Легла със сензори изследват сърцето

Легла, натъпкани със сензори, могат да следят здравето на страдащи от сърдечна недостатъчност. Технологията се финансира от ЕС и разработването й се ръководи от гиганта в електрониката "Филипс", предаде Би Би Си.

Експертите се надяват, че тази система заедно с подобни устройства, вградени в дрехите, ще намалят нуждата от спешно постъпване в болница. Технологичното легло ще включва не само електронен кантар и монитор за кръвното налягане, но и сензори, които измерват пулсовата честота, дишането и движенията на тялото, докато човек спи. Освен това пациентът може да носи жилетка или сако с втъкани електроди, за да се прави и разчита електрокардиограма. Цялата информация ще се анализира с джобни компютри PDA (Personal Digit Assistant), а резултатите ще се изпращат на лекарите чрез телефонна линия или широколентова връзка.

Устройството може да дава информация и за съня на пациента, като измерва моделите на различните фази на съня. Целта е да се помогне на сърдечноболните пациенти да си помагат сами, казва проф. Джон Клеланд, шеф на кардиологията към Университета на Хъл (Великобритания).

Лекарят участва в 4-годишния международен проект за разработването на новите технологии. Още не е известно кога ще са готови прототипите и в кои страни на ЕС ще се тестват, предаде Би Би Си.

актуално.ком

Няма коментари: