петък, 24 октомври 2008 г.

Завишава се риска от рецидив след прекаран инсулт ако се спре приема на аспирин

На международната конференция “Инсулт - 2005г.” организирана от Американската асоциация по инсултите, в доклада представен от екип Швейцарски учени се казва, че риска от повторен инсулт се повишава трикратно в рамките на един месец, ако терапията на пациента с аспирин се прекрати.

Д-р Patrik Michel заедно с колегите си от университета в Лозана, събрали данни за всички пациенти регистрирани с (TIA) , или инсулт през периода януари 2002 – април 2004 година.
За експеримента си те избрали 309 пациенти, на които вече е предписано лечение с продължителен прием на аспирин с цел предотвратяване на повторен сърдечен удар или инсулт. За сравнение с тази група учените избрали други 309 души, които са прекарали инсулт преди 6 месеца или повече, и също са били подложени на такава терапия.

Заключението до което стигнал Майкъл било, че риска от удар е 3-пъти по-голям ако приема на аспирин бъде прекратен. Той стигнал до този извод след като резултатите показали, че 13 пациента от учебната група спрели приема на аспирин един месец преди да получат нов удар. От контролната група 4-ма от пациентите получили рекурентен удар.


слкбг.ком

Няма коментари: