вторник, 21 октомври 2008 г.

Нарушения на сърдечния ритъм

Какво представлява сърдечната дейност?
Сърцето осъществява своята дейност посредством свивания на сърдечната мускулатура в резултат на ритмични електрически импулси.
Нормално сърдечната дейност се характеризира с определен, правилен и постоянен ритъм на съкращения на сърдечния мускул. Честотата на сърдечните съкращения се променя с възрастта. При новородени деца тя е средно 140 удара в минута, при 16-18-годишни - 67 удара в минута, при 47-годишни лица - 72 удара в минута, у по-възрастни - 80-84 удара в минута. Средната честота у възрастни е 60-80 удара в минута.
Нарушенията на сърдечния ритъм се наричат аритмии. При увеличение на сърдечната честота над 100 удара в минута /за възрастни/ и равномерен правилен ритъм на сърцето се говори за синусва тахикардия. При забавяне на сърдечната дейност под 60 удара в минута и правилен ритъм се говори за синусова брадикардия.
С понятието синусова аритмия се означават периодите на смяна на забавен с учестен ритъм и обратно.
Друг вид разстройство на сърдечния ритъм са екстрасистолите. Те представляват прибързани сърдечни удари в хода на нормалната сърдечна дейност, след които настъпва по-продължителна пауза до следващия нормален сърдечен удар. Обикновено екстрасистолите се усещат субективно като кратко "спиране" или "прескачане" на сърцето.

Какви са симптомите при различните нарушения на сърдечния ритъм?
При тахикардия болният усеща ускорена и усилена сърдечна дейност, отпадналост, лесна умора, леко задъхване, често пъти изпотяване на дланите на ръцете и стъпалата на краката.
При брадикардия понякога дълго време болните нямат никакви оплаквания. По-късно се явяват сърдечни болки, обща слабост, замайване, отоци по краката и др
Симптоми при аритмия са усещане за притупване и прескачане на сърцето. При абсолютната аритмия може да се появи задух, виене на свят, дори загуба на съзнание.

Какви са причините за различните нарушения на сърдечния ритъм?
Аритмиите се дължат на нервно-психическа преумора, някои инфекциозни заболявания, тютюнопушене, злоупотреба на алкохол или кафе и редица сърдечни заболявания.
Причините за тахикардията са инфекциозни заболявания, придружени с треска, малокръвие, значително отслабване, отравяне с тютюн, базедова болест, психично напрежение, след прекалена употреба на кафе, чай и алкохол.
Брадикардията често се наблюдава при мозъчни увреждания, при силно повръщане, бъбречна криза или жлъчна криза. Сърдечната дейност е забавена и при редица сърдечно-съдови заболявания, ревматизъм, миокардит, сърдечна атеросклероза, сърдечен инфаркт и др.

Каква е прогнозата?
Предсърдната и камерната тахикардия и брадикардия представляват тежко нарушение на сърдечния ритъм. Те обикновено се дължат на заболявания на миокарда, които засягат и сърдечнопроводната система, нерядко имат пристъпен и преходен характер и се преодоляват след лечението.
Прогнозата на повечето видове аритмии е благоприятна. Възможна е имплантация на пес-мейкър с трайно регулиран нормален сърдечен ритъм.

Как можем да се предпазим?
Необходими са почивка, лека природосъобразна храна и спокойствие. Когато сърцето е здраво, необходимо е общо укрепване на организма и нервната система. При увредено сърце лечението се провежда от лекар специалист.

здравница.ком

Няма коментари: