събота, 25 октомври 2008 г.

Какво да правим при хипертонична криза?

1. Първо, запазете спокойствие! Артериалното налягане зависи изключително много от нервната система! Уплахата покачва още повече кръвното налягане, успокояването помага. Или както се пее Боби МакФерин в “Don’t worry, be happy”- “Ако се безпокоиш, когато си в беда, ти я правиш двойна.”

2. Независимо какво налягане показва апаратът, ако Вие нямате особени оплаквания, положението не е страшно. Състоянието на пациента е по-важно от милиметрите живак.

3. За сваляне на артериалното налягане при някои пациенти са достатъчни ниски дози лекарства, а при други трябват високи дози от много медикаменти. Затова е най-добре е да се обадите на лекар, който познава състоянието Ви.

4. При хипертонична криза не е уместно да се използват диуретици (например фурантрил) за сваляне на артериалното налягане. При някои пациенти хипертоничната криза се дължи на обезводняване, причинило рефлекторно спазъм на кръвоносните съдове. Диуретиците влошават обезводняването и от там и хипертонията.

5. Бета-блокерите (например обсидан) също не са подходящи за бързо реагиране. Те свалят кръвното бавно, в хода на една редовна употреба. При венозно приложение те не намаляват изобщо налягането.

6. Уместни за приложение са инхибиторите на ангиотензин конвертиращия ензим (например еналаприл). Те освен, че са лекарства за сваляне на артериалното налягане, лекуват и сърдечната недостатъчност – едно от най-честите усложнения на хипертонията.


сотирмирчев.трипод.ком

Няма коментари: