вторник, 7 октомври 2008 г.

Помогнете на сърцето с билки

Маточина, глог и пащърнак заменят скъпи лекарства.Не са малко билките които помагат при сърдечни заболявания. Те се включват като допълнителна терапия към основното медикаментозно лечение, предимно при леко или хронично болни, след предозиране на лекарства или непоносимост към тях. За билколечение у дома са нужни консултация и наблюдение на лекуващ лекар. Кои билки действат най- ефикасно при определени сърдечно-съдови заболявания?

*Тахокардия (ускорен пулс)
- неврогенно, хипертонично или пристъпно. Пие се чай от маточина. В запарка изсушените листа на билката действат успокояващо и обезболяващо (тахикардията понякога се придружава от спастични болки), понижава кръвното налягане, повлияват благотворно сърдечния ритъм и задуха. 2суп. лъжици наситнена билка се попарват с 2 чаени чаши вряла вода. Запарката се оставя да изстине и се прецежда. Изпива се за един ден на 4части.

*Исхемична болест (недостатъчно кръвооросяване на сърдечния мускул поради стеснени кръвоносни съдове). Цветове и плодове на глог и семена на пащърнак могат да заменят временно или да продължат медикаментозното лечение на болестта. Глогът (бял, червен, глогинка, разширява кръвоносните съдове на сърдечния мускул, увеличава кръвоснабдяването и кислорода, намалява умерено кръвното налягане. Препоръчва се и при хронична сърдечна недостатъчност, миокардиосклероза, хипертония, след сърдечен инфаркт, аритмия, болкови спазми, старческо сърце. Приготвя се запарка от 2равни суп. лъжици цветове или листа (или семена със сух плод) и 500мл вряла вода. Билката кисне 2 часа и се прецежда.Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно 30мин.преди хранене. Действието се усилва с няколко семена на пащърнак в запарката.

*Стенокардия (сърдечни пристъпни болки зад гръдната кост и в сърцето). Добре се влияе от дилянка (валериана). 2ч. лъжички изсушени, наситнени корени от билката се киснат в 1 чаена чаша вряла вода, докато се утаят добре. Охладената течност се прецежда и от нея се пие по 1 суп. лъжица 3-4 пъти дневно. За облекчаване на пристъпите се препоръчва да се пие по 1-2чаени чаши морковен сок, а в храната да се добавя малко пащърнак.

*Хронична сърдечна слабост
- С доказан ефект е смес от 50г глогов цвят и изсушен плод, 30г пача трева, 20г полски хвощ и 5г корен от валериана. Приготвя се запарка, като 2 чаени лъжички от сместа се киснат в 250мл вряла вода и след като изстинат се прецеждат. Дозата се изпива на глътки за 24 часа.


mirolm.hit.bg

Няма коментари: