четвъртък, 9 октомври 2008 г.

Намаляване на работния стрес

Техники за намаляване на стреса по време на работа

Ако погледнете статистиката за десетте най-често срещани причина за смърт в коя да е страна със сигирност най-често срещаната дума ще е "стрес". Все пак много уважавани проучвания свързват стреса с болестите на сърцето и инсулта - два от най-добрите 10 убийци. Стреса също може да повлияе на рака и хроничните болести на долните дихателни пътища, които се категоризират между първите пет в списъка.

Мини-облекченията
Мини-релаксацията може да помогне за намаляване на страха и болката. Тези облекчения са еднакво полезни за предотвратяването на стреса преди важна среща или когато хората са изправени пред ситуации, които ги тревожат.

Ето няколко техники за релаксация които може да опитате
Когато имате свободна минута поставете ръка под пъпа за да можете да усетите лекото повдигане и спадане на корема ви докато дишате. Дишайте бавно и при всяка пауза бройте до три. Продължете за една минута като броите до три и правите пауза за тези секунди след всяко вдишване и идишване.

Друг вариант е да направите няколко дълбоки вдишвания и издишвания като при всяко вдишване си казвате "Аз съм", а при издишване "най-спокойния". Повторете го бавно два или три пъти. После почувствайте как тялото ви се отпуска.

Ако имате две свободни минути опитайте да броите бавно от 10 до 0. С всяко отброяване вдишвайте и издишвайте дълбоко. Когато достигнете до нула, трябва да се чувствате по-спокоен. Ако не, преминете през упражнението отново.

Когато имате три минути може да правите проверка на тялото ви за напрежение. Отпуснете лицевите мускули и позволете на челюстта ви се отпусне и отвори леко. Отпуснете рамене. Оставете ръцете си да се отпуснат, така че да се откроят пространствата между пръстите ви. Кръстосайте глезените и оставете краката ви спокойно да се отпуснат настрани. Сега вече дишайте по-бавно и по-бавно. Всеки път когато издишате се опитайте се да се отпуснете още по-добре.

Стреса води до много болести, като депресия и тревожност. Той също поражда внезапна поява на астма, ревматоиден артрит, както и стомашно-чревни проблеми. И заболяванията са само върха на айсберга. Стреса ви засяга и емоционално.

Докато повечето симптоми на стрес могат да бъдат явни, много от симптомите не са. Някои физически и емоционални промени се дължат на стреса - главоболие, нарушения на съня или раздразнителност. По-малко очевидни симптоми могат да включват шум в ушите, често уриниране и затруднено преглъщане.

Причините които пораждат стреса са почти толкова, колкото и техниките за справяне с него. От древните техники за релаксация до съвременните фокусирани върху правилното хранене и дихателни упражнения има още много които ни помагат да се справим. Някои техники могат да бъдат особено полезни при определени обстоятелства, но не и при други. Важно е да знаете кога да потърсите професионална помощ. Навременната помощ от специалист може да ви възнагради богато с по-добро здраве, спокойствие и разбира се ред в живота.


медикал.бг

Няма коментари: