неделя, 5 октомври 2008 г.

Аглика против главоболие и болки в бъбреците

Рецептите на Петър Димков

Аглика против главоболие и болки в бъбреците. Употребяват се цветовете, корените и листата. Като лечебно растение е известна на старите гърци. Освен като добро откашлечно средство се предписва и при малокръвие, хиповитаминоза, обща слабост, мигрена. Вместо във вода, корените може да се варят и в мляко, което се пие топло.

При болки в бъбреците: аглика, мерудия, бял трън, жълта лайкучка и семе от пъпеш се нарязват на дребно, варят се заедно. Отварата се оставя да се утаи, пие се три пъти на ден и болките в бъбреците престават. Доза 2 с.л. в 400 г вода. Ври 4-5 минути, кисне половин час. Вземат се 20-30 цвята от аглика и миризлива теменуга, варят се в 300 г вода или само се запарват. Слага се малко небет шекер. Пие се два-три пъти дневно против кашлица.

При главоболие: аглика - едно коренче, хмел 5-6 шишарки, дилянка един корен, жълта комунига едно-две стръкчета и коприва един стрък, нарязани на дребно. Варят се 6 1 литър бода б продължение на 1 5 минути. Кисне половин час и се пие три пъти дневно преди ядене по 1 кафена чашка. Пиенето продължава докато премине главоболието.

При задух: 4-5 стръка от иглика - корени и отделно пет-шест листа, варят се 20-30 минути. Отварата се прецежда, пие се топла със Захар три пъти през деня преди ядене. Листата и корените се употребяват при катар в белия дроб, виене на свят и мигрена, като успокоително за сън, против подагра и ревматизъм.

При безсъние: От жълта иглика, маточина и хмел се вземат по 3-4 стръка, варят се в 1 л вода, докато останат наполовина. Отварата се пие по 1 малка винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.


лекар.бг

Няма коментари: