петък, 31 октомври 2008 г.

Безценните рецепти на П.Димков

За ВЪЗРАСТНИ, ПРОТИВ АТЕРОСКЛЕРОЗА

Смесват се:

7 пресни орехчета, счукани с черупките, 2 супени лъжици ситно нарязани корени от коприва, 2 супени лъжици овесени зърна. Сместа се поставя да ври на тих огън в 1.5 литра вода 15 минути.

Към отварата се прибавят:
1 супена лъжица листа и цвят от очанка, 1 супена лъжица борови връхчета, 1 лимон, разрязан на 4 части, 2 супени лъжици мед.

Всичко ври на тих огън 15 минути. Прецежда се като изстине.

Пие се по 1 кафеена чашка 3 пъти дневно преди ядене.

За хората от третата възраст е полезно да си приготвят няколко пъти през годината от тази отвара и да я вземат като предпазно средство срещу атеросклероза.


СРЕЩУ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
Вземат се по 50 г от цвят агримония, листа и цвят от босилек, листа от широколистен живовлек, жълта комунига, риган, шишарки от хмел. Размесват се добре.

1 супена лъжица от сместа се запарва в половин литър кипяща вода, оставя се така 10 минути под похлупак, прецежда се и се добавят мед и лимон на вкус.

Пие се преди ядене по 1 кафеена чашка.
Може да се комбинира с рецептата дадена по-горе. В такъв случай се пие 10 минути след като е взета супената лъжица от втората рецепта.

ЗА УКРЕПВАНЕ НА СЪРДЕЧНИЯ МУСКУЛ
Смесват се: 50 г чисто краве масло, 50 г ориз, препечен до пожълтяване и смлян в машинка за кафе, 50 г смляно семе от фий, 150 г мед, шепа сурови тиквени семки, обелени и счукани в хаван.

Всичко се размесва добре. От сместа се поема по 1 чаена лъжичка сутрин, обед и вечер. И здрави, и болни могат да вземат от сместа по 1 месец през месец за неопределено време.


лекар.бг

Няма коментари: