понеделник, 20 октомври 2008 г.

Нови пътища за регулиране на кръвното налягане

Британски изследователи оповестиха, че са открили нови пътища за регулиране на кръвното налягане, а това дава надежди за разработване на нови лекарства срещу инсулт и инфаркт, съобщи Би Би Си.

Тези нови пътища са открити в рамките на изследване на Кингс колидж в Лондон и включват процес, наречен оксидация. Досега оксидацията бе свързвана повече с вреди, отколкото с полза. Свободните радикали и оксидантите, като например водородния пероксид, могат да причинят клетъчно увреждане.
Те обаче са от съдбоносно значение за нормалното функциониране на клетките. Протеин киназа G е с важна роля не само в тъканите, но и в кръвоносната система, където е от основно значение за регулиране на кръвното налягане.

Известно е, че произвежданият в кръвоносните съдове азотен оксид играе съществена роля в този процес. Джоузеф Бъргойн и колегите му от лондонския Кингс колидж обаче са открили нови пътища, при които протеин киназа G може да бъде регулиран отделно от азотния оксид.

Изследователите са установили, че оксиданти като водородния пероксид могат да предизвикат активиране на протеин киназа G, а това води до понижаване на кръвното налягане.

Резултатите от изследването могат да послужат за разработване на лекарства, които активират тези нови пътища, заяви ръководителят на екипа д-р Филип Итън.


здравница.ком

Няма коментари: