събота, 4 октомври 2008 г.

Диета при хиперхолестеролемия

Хиперхолестеролемията е състояние , което се диагностицира по лаборатолни данни.Буквално означава повишено съдържание на холестерол в кръвта. Това състояние може да бъде провокирано от първично заболяване. Или да е резултат от начина на живот.
Увеличете консумацията на рибни мазнини (скумрия, сьомга, сардина, херинга и риба тон), защото те съдържат омега 3 мастни киселини, които пък предотвратяват наслагването на плаки по артериите и предпазват кръвта от съсирване.
Намалете употребата на храни, които намаляват нивото на добрия холестерол. На първо място това са маргарините и мазнините за готвене (изключение прави само зехтинът).
Не яжте наситени мастни киселини (животински мазнини), защото те ускоряват процеса на производство на лош холестерол. Не е задължително да ги изключите напълно от менюто си, но ограничете тяхното количество и винаги ги консумирайте с фибри и вода, за предпочитане (например сирене с пълнозърнест хляб и чаша вода).

Увеличете приема на ненаситени мазнини, защото диета, богата на тези съставки предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Зехтинът, бадемите, нерафинираните масла и ядки са особено мазнини. Яжте храни, богати на соя, защото тя предпазава от сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане и нивото на лошия холестерол.

Пийте по 2-3 литра вода дневно, защото водата спомага за увеличението на фибрите в храната. Влакната стимулират производството на добрия холестерол, а освен това тялото по-бързо усвоява мазнините.
Пийте по чаша, две вино или бира дневно, защото те са богати на антиоксиданти и подпомагат произвеждането на добър холестерол, а за кръвоносните съдове - да не се утаява лош холестерол.
Включете чесъна в диетата си, защото предпазва кръвоносните съдове от лошия (LDL) холестерол.
Ако сте с наднормено тегло, ако изгубите няколко излишни колиграма ще помогнете за производството на добър холестерол.

Преди да се премине към медикаментозно лечение може да започнете с промяна в храненето. Разбира се ,отбелязваме, че това е първата стъпка. Не бива да се подценява ситуацията и при необходимост от допълнителна терапия трябва да се следва съвета на лекарите.


докторбг.ком

Няма коментари: