петък, 3 октомври 2008 г.

Рисковото дете

Рисковото дете по отношение на телесното тегло е това дете, което е лакомо и не особено подвижно, много често с дебели родители. То твърде рано проявява изключителен апетит и склонност към пълнеене. Обикновенно тези деца са с повишена телесна маса, а това води до риск за възникване на други заболявания (захарен диабет, артериална хипертония)

В детска възраст не може да се прибегне към диета. Но родителите трябва да обърнат внимание на това дете и да се консултират с литература и/или със специалист. Но първо трябва да се спазват няколко основни правила 1. Да се избягват да се купуват и внасят в къщата сладкиши, освен тези подсладен с аспартам (нютрасуит).

2. Да се отстранят храни като чипс,пържени картофи и маслодайни растения ( ядки – лешници, слънчогледови семки,фъстъци ).

3. Да се намалят наполовина или на две трети съдържанието на мазнини (олио, сметана, масло) в ястията и сосовете.

С тези три елементарни мерки, но ефикасни, прилагани в дългосрочен план, могат да се отстранят опасностите за живота на бъдещия голям човек. Тук трябва родителите сериозно да се замислят и да са последователни в спазването на тези правила, защото става въпрос за понататъшното здраве – физическо и психическо на детето.

Последователната майка не трябва да купува бонбони, торти,пасти, шоколад,сладолед. Тези храни могат да се използват като награда и да се дават само на празнични дни. Днес съществуват и много олекотени храни като конфитьор без захар, диетични дъвки, обезмаслени млечни продукти, които могат идеално да заменят вредните храни в дневното меню.

Родителите трябва да проявят изобретателност, за да се намали съдържанието на мазнини – да се намали употребата на масло в макарони например, да се намали овкусяването на меса, риба и салати с олио.


докторбг.ком

Няма коментари: