сряда, 15 октомври 2008 г.

8 правила за безопасно пътуване, ако имате проблеми със сърцето

Лято е и много хора се отправят на почивка в близки или по-далечни дестинации. Тези от вас, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система, е добре да запомнят няколко правила, които ще им помогнат да се чувстват добре по време на почивката и да не се налага да търсят медицинска помощ.

1 правило
При избора на място за почивката предпочитайте страните, които са с близки климатичните условия. Така няма да се налага организмът да привиква към нови температури.

2 правило
По възможност се постарайте да не прелитате от едното полукълбо в другото и да не “прескачате” повече от 2-3 часови пояса.

3 правило
Преди заминаването посетете своя личен лекар и съгласувайте с него приема на течности и диуретични средства по време на почивката. Запасете се с необходимите медикаменти – тези, които приемате постоянно и тези, които биха ви потрябвали в екстремна ситуация.

4 правило
Внимателно изучете названието и дозите от препаратите, които приемате и задължително спазвайте предписаните количества.

5 правило
По време на почивката наблюдавайте теглото си. Намаляването на телесната маса не само би подобрило здравословното ви състояние, но и ще намали натоварването на сърцето. Ако теглото ви се покачва, ограничете храната.

6 правило
Определете с лекар нормата на оптимално физическо натоварване. Конкретният режим зависи от стабилността на вашето състояние и възраст. За някои пешеходните разходки и къпането в басейн са напълно достатъчни, но за други може би са препоръчителни повече натоварвания - каране на водно колело или игра на волейбол.

7 правило
Подробно обсъдете с лекаря храненето си по време на почивката, т.е. трябва ли да спазвате строго предписаната диета или можете да направите някои изключения. Хората, страдащи от сърдечни заболявания, имат почти еднакъв режим на хранене: ограничаване на количеството мазнини и пържена храна, вместо свинско и говеждо месо – употреба на обезмаслени млечни продукти и т.н
Не се увличайте по сладки неща, ограничете употребата на сол и пикантна храна. Определете и каква доза алкохол можете да приемате. В едни страни ще ви предложат вино, в други – бира. Постарайте се да редувате приемането на алкохол с минерална вода. Ако обаче лекарят е казал “не”, забравете за спиртните напитки.

8 правило
Обърнете внимание на медицинската застраховка, която се предлага от туристическата фирма. Изяснете си всички въпроси, относно медицинската помощ в чужбина. Не забравяйте, че като правило застраховките включват само първа и бърза помощ, а лечението на хронични заболявания не е предвидено.

здраве.бг

Няма коментари: