вторник, 21 октомври 2008 г.

Какво е важно за храненето след 60-те

На тази възраст основна цел е с всички средства да забави развитието на атеросклерозата, защото именно тя е в основата на почти всички т.нар. “болести на стареенето”: хипертонията, стенокардията и за криещите непосредствена опасност - инсулт и инфаркт.
Ограничете се от продукти, богати на холестерол - черен дроб, мазно месо, яйчен жълтък и включете в храненето си повече говеждо, пилешко, риба.

Не се старайте да ставате вегетарианци. Съвременната диетология отхвърля вегетарианството като универсална форма на здравословно хранене, защото организмът не получава достатъчно белтъчини, витамини и калций. Затова, ако сте решили да спазвате вегетарианска диета, оставете в менюто си поне млечните продукти. Зеленчуците и плодовете са богати на витамини, микроелементи, соли, които са в недостиг в стареещия организъм. Целулозата се отразява благоприятно върху работата на стомаха. Според някои изследователи именно тя служи за профилактика на някои видове рак.

Заради повишаването на холестерола не си струва да се увличате с маслото, сметаната и сланината. Добре е салатите да се подправят с растителна мазнина.

Днес е известно, че задържането на течности в организма (а значи и отоците) и повишеното артериално налягане (а значи и хипертонията) са свързани с прекомерното количество натриеви йони, които нашият организъм получава от готварската сол. Затова - не пресолявайте храната. Ако не ви е вкусно, мястото на солта може успешно да бъде заето от други подправки или лимонов сок.
Вреден навик на възрастните хора е постоянното пиене на чай. Той е полезен, но с него най-често се поднасят бисквити и сладки, а не полезните стафиди или мед. Възрастният човек трябва два пъти да намали употребата на захар, за да се предпази от образуване на холестерол в кръвта.

Казано накратко, храната на възрастния човек, ако той иска да е здрав, трябва да бъде разнообразна и нискокалорична

здравница.ком

Няма коментари: