четвъртък, 16 октомври 2008 г.

Пушачите и дебелаците "издухват" между 6 и 10 години от живота си!

Неуморимият д-р Тотко НАЙДЕНОВ издаде своята нова книга “Здравна азбука”. “Това е здравният буквар на българските ученици и семейства!”, както ни уверява на титулната й страница видният български имунолог и алерголог чл.-кор. проф. Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и носител на званието “Лекар на България”.
За повече подробности репортер на “Доктор” се обърна към самия д-р Найденов:

- Д-р Найденов, коя поред ви е тази книга?
- Вече не ги броя, 23-та или 25-та - има ли значение? Важното е не количаството, а смисълът. Димчо Дебелянов преживе не е издал нито една книга, но е останал в българската литература, нали?

- Защо написахте “Здравна азбука”?
- Целта ми е тя да бъде използвана като учебно помагало за здравна и сексуална култура на подрастващите, и ще направя постъпки за съответния й статут пред МОН.
В тази книга (само на 96 страници) описвам анатомията и физиологията на човека, социалнозначимите болести - хипертония, инфаркт, инсулт, захарен диабет, белодробни болести, травми и отравяния, както и други често срещани заболявания - алергии, грип, шарки. Описвам също така и вредностите - тютюнопушене, алкохол и наркотици, всичките 19 венерически болести, перверзиите, нежеланото забременяване, рационалното хранене, затлъстяването.
Надявам се съветите, които давам за избягване на болестите и вредностите, да помогнат на нашите деца за придобиване на здравна и сексуална култура.

- От какво трябва да започнат те?
- От честото и задължително миене на ръцете си преди да седнат на масата и след като се приберат вкъщи от игри и училище.. 80 процента от болестите са вирусни и немалко от тях (грип, хепатит А) се предават от мръсните ръце.
Децата ни трябва да бъдат предпазвани от страшния бич атеросклероза (тя е в основата на сърдечносъдовите заболявания) още от най-ранна възраст - като напълно се изключат пържените, мазните, осолените и пушените храни от менюто им, както и проклетите чипсове, снаксове, и други подобни боклуци. Същото важи за газираните подсладени напитки, които им се пробутват в училищата.

- От детска възраст - борба с атеросклерозата?!
- А как иначе? Във виетнамската война, където загинаха хиляди млади американци, при аутопсиите им се доказа необичайно широко разпространение на атеросклерозата. Тя е участта на съвременното поколение - това е във връзка с консумирането и преяждането с мазни, пържени, консервирани и обилно осолени храни от най-ранна възраст. А атеросклерозата, ще повторя, е в основата на хипертонията, инфаркта и инсулта.
Вдигаме пушилка до небесата относно СПИН-а, а вирусоносителите му у нас са едва 800; от него умряха и около 200 наши сънародници. Добре, но от сърдечносъдови заболявания умират годишно 75 000 българи, от ракови - около 16 000. Не подценявам безмилостния СПИН, но за кои заболявания тогава да се вдига по-голяма тревога? И за кое българите трябва да имат по-голяма осведоменост?!
В книгата описвам и нежеланото забременяване, и венерическите болести. Предпазването от тях е само едно и класическо - никой не е измислил нещо по-различно, сигурно и безвредно: безусловно ползване на презервативи!
Що се отнася до тютюнопушенето, него съм готов яростно да хуля оттук до Владивосток. То е в основата на повечето ракови заболявания, помага за получаването на инфаркти, инсулти и за развитие на хипертония.
Не аз, а Световната здравна организация го определи като “Враг № 1 на съвременното човечество”. Пушачът “издимява” 6-8 години от живота, който Бог му е отредил. Но всеки втори ученик у нас пуши...
Хората у нас, да не говоря за подрастващото поколение, дори не са чували за термина метаболитен синдром. А от него страда всеки трети българин.

- Какво е това?
- Метаболитен синдром означава леко увеличение на телесното тегло, холестерола и кръвната захар. Той предшества затлъстяването, диабета и хипертонията, “обещава” инфаркт и инсулт в недалечно бъдеще. И въпреки това малко хора се тревожат от биреното си коремче и отиващата все по-надясно стрелка на кантара.
Дебелите хора живеят 8-10 години по-малко и далеч по-некачествено.

- Описвате и перверзиите. Какви точно са те и какво е мнението ви за неотдавнашния шумен гейпарад?
- Перверзии има само когато се използва зависимост или се причинява болка или унижение. Никаква перверзия няма, ако двама или повече души доброволно правят нещо, което взаимно им доставя удоволствие.
Педерастията не е перверзия, когато се прави при взаимно съгласие.
Не е и психопатия, а просто едно по-непривично сексуално общуване, едно отклонение, при което не могат да се създадат деца (което е истинската и благословена от Бога същност на секса). Облъскващото при хомосексуализма е, че той е непродуктивен, не създава деца - затова не бива да се пропагандира, още повече при настоящата демографска катастрофа, която грози нацията ни с изчезване.


блитц.бг

Няма коментари: