четвъртък, 23 октомври 2008 г.

5 основни причини за хипертонията

През месеците, предхождащи най-студеното време през годината, винаги се увеличават оплакванията за проблеми с кръвното налягане - при някои те са свързани с неговото покачване, при други тенденцията е обратна. Нека преговорим кои са основните причини за повишеното налягане:

1. Нарушение на тонуса на кръвоносните съдове

Трябва да се направят кръвен анализ, биохимичен анализ, изследване на урината,, електрокардиограма, при необходимост - рентген на гърдите и изследване на вътрешните органи. Ако резултатите показват нарушения в съдовия тонус, вашият проблем се нарича „обикновена" хипертонична болест и трябва да приемате специални препарати за поддържане на своето налягане в норма.

2. Проблеми с бъбреците

Почти винаги повишено налягане се регистрира при наличие на бъбречно заболяване (пиелонефрит или камъни в бъбреците). Изостреният простатит при мъжете също може да бъде причина за повишеното налягане.

3. Хормонални нарушения

Ако при кръвните изследвания се установи ниско съдържание на калий, а повишеното налягане е съчетано с мускулна отпадналост, това е признак за недостиг на хормона алдостерон. Ако вашето налягане се повишава от пристъпи, а кризите са съпроводени с бледност, потене, учестено сърцебиене, треперене или отслабване, то тогава е възможно наличието на феохромоцитома - доброкачествено новообразувание на надбъбречната жлеза.

4. Махмурлукът

Повишеното налягане е един от честите симптоми на махмурлука при напълно здравите хора. Разпадът на алкохола в организма предизвиква спазми на съдовете на главния мозък, предизвикващи тези хи-пертонични симптоми. В такъв случай следва да се приеме спазмолитик, който ще отпусне съдовете и ще премахне главоболието.

5. Неправилната употреба на контрацептиви

При по-младите жени без видими причини кръвното понякога достига високи граници. Такава хипертония често е свързана с неправилната употреба на противозачатъчни средства. Естрогените, които се съдържат в таблетките, предизвикват повишаването на налягането при 5% от жените. Обърнете се за съвет към гинеколог и сменете употребяваните лекарства.


чудеса.нет

Няма коментари: