неделя, 5 октомври 2008 г.

5 начина за изгаряне на повече калории

Когато вашият метаболизъм е във върхова форма, вие се чувствате изпълнени с енергия и ефикасно изгаряте приетите калории. Запалете двигателя си с помощта на следните съвети:

1. Хапвайте добре на закуска
Изследванията показват, че закуската е най-добрият начин да задвижите метаболизма си. Но при все това повечето хора я пропускат - или хапват по някоя кифла в движение. Най-добрата закуска е смес от белтъчини (яйца, тофу), въглехидрати (препечен пълнозърнен хляб или овесена каша) и полезни мазнини (зехтин, ядки и др.).

2. Вслушвайте се в сигналите на глада
Ако стомахът ви ръмжи за храна, нахранете го. Не по-малко важно е да спрете да ядете, когато се почувствате заситени. Ако преядете, организмът складира излишните калории във вид на тлъстини. Ако обаче не се храните достатъчно, тялото забавя скоростта на обмяната на веществата, за да съхрани енергията си.

3. Не допускайте обезводняване
Черният дроб, който прочиства токсините и преобразува мазнините в енергия, се нуждае от вода за правилното си функциониране. Приемайте достатъчно течности, така че урината ви да е бледожълта - най-добре да пиете вода и да консумирате много плодове и зеленчуци, но билковият чай или соковете също ще ви хидратират. Уверете се само, че тези напитки не съдържат много захар.

4. Вземайте пробиотици
Скорошно изследване, което беше публикувано в списание Молекюлър системс байолъджи, установи, че добрите бактерии - които се съдържат в киселото мляко и кефира (яжте по 1 до 3 порции на ден) или пробиотичните хранителни добавки (следвайте инструкциите върху етикета) - могат да способстват за подобряване на храносмилането и метаболизма и да подпомогнат отслабването. (Бел. ред. Много добра хранителна добавка, съдействаща за поддържане на здравословна чревна флора, е Колоник плюс инулин.) Пробиотиците балансират обмяната на веществата, казват експертите.

5. Подправете яденето
Някои изследвания сочат, че капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки, може да ускори метаболизма в продължение на 30 минути, като повиши температурата на тялото. Добавяйте по половин лъжичка чили или червен пипер към яденето си няколко пъти на ден.


докторбг.ком

Няма коментари: