петък, 17 октомври 2008 г.

Мастната киселина Омега-3 спомага за понижаване кръвното налягане

Диета обогатена с мастната киселина омега-3 би могла да помогне за понижаване на кръвното налягане. Това е заключението от изследване проведено с 4680 души от Китай, Япония, Великобритания и Съединените щати.

Омега-3 се съдържа в някои видове риба, ядки семена и растителното олио.

Според получените резултати, храните съдържащи омега-3 полиненаситени мастни киселини, оказват ефект предимно върху хора, които не са вземали вече медикаменти и нямат диагноза за високо кръвно налиягане. Изследванията са направени в Университетът по медицински науки в Япония от професор Д-р Х. Юешима. Предишни изследвания доказват, че понижаване кръвното налягане сред населението с 2 mmHg би понижило с 4 процента смъртността, предизвикана от заболяване на коронарните пътища на сърцето.

Според Д-р Х. Юешима, ако успеем да понижим кръвното налягане с няколко милиметра като консумираме по-малко сол, свалим няколко излишни килограма, избягвайки алкохол в големи количества и хранейки се с повече зеленчуци, пълнозърнести храни и плодове, резултатите няма да закъснеят в полза на това да запазим сърцето си здраво.


докторбг.ком

Няма коментари: