четвъртък, 30 октомври 2008 г.

13 стъпки към здравото сърце

Съвсем не е толкова сложно. Обръщайте повече внимание на това какво ядете и ще намалите значително риска от поява на сърдечно–съдови заболявания, твърдят специалисти в списание Prevention.

Правилният избор на храна снижава най-важните рискови фактори на сърдечните заболявания: висок холестерол, хипертония, наднормено тегло.


Добрата новина по отношение на заболяванията сърцето и кръвоносните съдове е, че повечето от тях могат да бъдат избегнати. Наследствеността наистина играе роля при тях, но определящ е начинът на живот, който човек води. Разбира се, не можем да повлияем на първото, но второто е изцяло под наш контрол.

Най-важното е да разбираме, че грижейки се за сърцето си, избираме да живеем и по-дълго и по-здравословно, което засяга както нас самите, така и нашите близки и приятели.

А изборът за това не е толкова сложен – това, което трябва да направимсъвсем не е чуждо на човешката природа, т.е. не е нужно да се лишаваме от нищо, от което организмът ни има наистина нужда.

1. Яжте повече плодове и зеленчуци.
Приемайте го поне 4-5 пъти дневно, в малки порции, на сравнително равни интервали от време.

2. Предпочитайте пълнозърнестите храни и тези, които съдържат комплексни въглехидрати.
Те ще ви засищат относително бързо без да сте поели твърде много калории. За бобовите храни е характерно, че съдържат много комплексни въглехидрати.

3. Всеки ден яжте нискокалорична и нискомаслена храна.
Поне 2-3 пъти в деня в храната ви трябва да присъстват именно такива продукти.

4. Подбирайте храни, богати на протеини.
Не се ограничавайте с еднаква храна, съдържаща протеини. Балансирайте този тип продукти, като редувате риба, пилешко и друго постно месо. Богати на протеини са и някои от зеленчуците – например картофите.

5. Ограничете храните, богати на наситени мазнини и трансмазнини.
Те водят до покачване на холестерола с всички негативни последици от това. Затова избягвайте пълномасленото мляко и неговите производни, мазното месо, тропичните и хидрогенизираните растителни мазнини, десертите, разлините сладки храни. Ако обичате да подправяте храната с мазнина, използвайте зехтин или олио от рапица.

6. Яжте много фибри .
Такива има много в триците, орехите, бобовите растения, плодовете и зеленчуците.

7. Следете теглото си.
Не е задължително то да е перфектно. Всеки човек знае как се усеща най-добре в определени граници на килограмите. Просто се опитвайте да не излизате от тях. Затлъстяването е един от основните фактори при сърдечно-съдовите заболявания.

8. Хранете се редовно.
Ако пропускате често някое хранене, всъщност увеличавате вероятността следващият път да преядете. Освен това, като се храните по-често, нивото на кръвната ви захар ще бъде относително стабилно и няма да има пикове, с които тялото се справя по-трудно. По този начин поддържате по-добро ниво на метаболизма и регулирате нивото на холестерола в кръвта.

9. Намалете солта.
В никакъв случай не бива приетото количество сол за деня да надвишава 2400 мг. По-слабо осолените ястия дават възможност кръвното да остане по-ниско.

10. Движете се.
Колкото повече, толкова по-добре. Физическите натоварвания спомагат кръвта да се движи по-добре, намаляват показателите на кръвното и покачват нивото на “добрия” холестерол.

11. Не се обезводнявайте.
Правилото – поне 1 ½ литра вода на ден е добре известно на всеки. Водата е течността, която най-добре се усвоява от организма. Напитките, съдържащи кофеин, обезводняват – добре е да не го забравяте и ако сте привърженици на кафето и черния чай, поне увеличете още малко количеството на изпитата вода.

12. Спрете алкохола и цигарите.

13. Радвайте се на живота и се стремете към положителните емоции.
Психологическите фактори доста често се пропускат, но незаслужено. Доброто настроение и позитивизмът имат своето определено значение за здравето – дори не само за сърцето.


здраве.бг

Няма коментари: