четвъртък, 23 октомври 2008 г.

1-2 порции риба седмично намаляват риска от внезапна сърдечна смърт

Петгодишно проспективно (напред във времето) проучване на 20 500 американски лекари (мъже на възраст от 40 до 84 г.) потвърди хипотезата, че омега-3 мастните киселини на рибата имат антиритъмни свойства. По-ранни наблюдения при кучета и примати също показаха, че включването на една порция риба в седмичното им меню намалява наполовина риска от внезапна смърт, дължаща се на спиране на сърцето (сърдечен арест).

Лекарите, участвали в мащабното проучване, били разпределени в четири групи в зависимост от честотата на рибната им консумация. С най-малко сърдечни проблеми, включително фатални за живота аритмии, се оказали консуматорите на 1-2 рибни порции/седмично. При тях бил регистриран наполовина по-малък риск за живота, в сравнение с колегите им, които се хранели с риба един път в месеца.

Редовният хранителен прием на поне една порция риба (80 -110 грама) в седмицата може да намали риска от внезапна сърдечна смърт сред общото население, заключиха авторите на проучването.

Хората, които не обичат особено много рибни ястия, могат да въздъхнат облекчено. Не е нужно да се консумират над 2 порции в седмицата, защото това не предлага допълнителна сърдечна защита, показват също данните от проспективното проучване.

Омега-3 мастните киселини са важен градивен елемент на всички клетъчни обвивки. Притежават противовъзпалителни и антидепресивни свойства. Изглежда, че оказват благоприятен ефект не само при хората с ритъмни нарушения на сърцето и повишен холестерол в кръвта, но и при хората с улцеративен колит, ревматоиден артрит, бронхиална астма и депресия. Свързани бяха и с намален риск от ацидоза.

С по-високо съдържание на омега-3 мастни киселини са скумрията, сьомгата, тонът, сардините, херингата, леферът, рибата-меч и “кралската“ (розовата на цвят) пъстърва.


медикал.бг

Няма коментари: