Петгодишно проспективно (напред във времето) проучване на 20 500 американски лекари (мъже на възраст от 40 до 84 г.) потвърди хипотезата, че омега-3 мастните киселини на рибата имат антиритъмни свойства. По-ранни наблюдения при кучета и примати също показаха, че включването на една порция риба в седмичното им меню намалява наполовина риска от внезапна смърт, дължаща се на спиране на сърцето (сърдечен арест).
Лекарите, участвали в мащабното проучване, били разпределени в четири групи в зависимост от честотата на рибната им консумация. С най-малко сърдечни проблеми, включително фатални за живота аритмии, се оказали консуматорите на 1-2 рибни порции/седмично. При тях бил регистриран наполовина по-малък риск за живота, в сравнение с колегите им, които се хранели с риба един път в месеца.
Редовният хранителен прием на поне една порция риба (80 -110 грама) в седмицата може да намали риска от внезапна сърдечна смърт сред общото население, заключиха авторите на проучването.
Хората, които не обичат особено много рибни ястия, могат да въздъхнат облекчено. Не е нужно да се консумират над 2 порции в седмицата, защото това не предлага допълнителна сърдечна защита, показват също данните от проспективното проучване.
Омега-3 мастните киселини са важен градивен елемент на всички клетъчни обвивки. Притежават противовъзпалителни и антидепресивни свойства. Изглежда, че оказват благоприятен ефект не само при хората с ритъмни нарушения на сърцето и повишен холестерол в кръвта, но и при хората с улцеративен колит, ревматоиден артрит, бронхиална астма и депресия. Свързани бяха и с намален риск от ацидоза.
С по-високо съдържание на омега-3 мастни киселини са скумрията, сьомгата, тонът, сардините, херингата, леферът, рибата-меч и “кралската“ (розовата на цвят) пъстърва.
медикал.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар