понеделник, 22 септември 2008 г.

Коронарна болест - Как да я разпознаем?

Ангина пекторис обикновено е признак за наличие на коронарна артериална болест. Тя се проявява с болка в центъра на гръдния кош, зад стернума (гръдната кост) (обикновено не отстрани), която се разпространява към врата и челюстта или към ръката и китката на ръката (усещането е като белезници), най-често от лявата страна.

Какво става в организма, когато страдате от коронарна болест?
За да функционира, сърцето се нуждае от енергия и кислород, доставяни от кръвта в коронарните артерии. За коронарна артериална болест говорим, когато една или повече от тези артерии е частично запушена от атеросклеротични плаки. Когато това запушване е повече от 50%, може да се развие ангина пекторис.

Как трябва да постъпите, ако имате болка?
Необходими са няколко часа, за да се стигне до увреждане на част от миокарда (сърдечния мускул), снабдяван с кръв от артериите. Ако увредената артерия може да бъде прочистена в рамките на минути, или през първите няколко часа след запушването, размерът на инфаркта ще бъде ограничен. Всеки час е от значение!

Какви са причините за коронарна артериална болест?
Причините за сърдечно-съдовите заболявания са повече от една!
При мъжете и при жените рисковите фактори се натрупват, докато доведат до развитие на заболяването. Те ускоряват процеса на образуване на атеросклеротични плаки.
Когато говорим за инфекциозни заболявания, разсъждаваме различно: една бактерия причинява едно заболяване! Но при коронарната артериална болест увреждането на артериите може да бъде причинено от няколко фактора.
Лечение на коронарната артериална болест

Антиангинозни медикаменти

Целта на това лечение е да предотврати или намали пристъпите на ангина пекторис.

Нитроглицерин и производните му
Нитроглицеринът се използва предимно за лечение на пристъпи на ангина пекторис, под формата на таблетки за сдъвкване или аерозол; действието му е незабавно (пристъпът отминава след 1 до 2 минути). Всеки, страдащ от коронарна артериална болест, е съветван от лекаря си винаги да има под ръка нитроглицерин и редовно да проверява дата на изтичане на годност на опаковката. Ако обаче пристъпът не премине бързо след приемане на таблетката или ползване на спрея, можете да повторите приема им, но не повече от веднъж.
Производните на нитроглицерина могат също да бъдат използвани като антиангинозни средства за „дългосрочно лечение“. Те обикновено се предписват в така наречените форми със „забавено действие“, тъй като се освобождават бавно в организма. Те могат също да бъдат и под формата на пластири за залепване върху кожата.

Бета-блокери
Бета-блокерите намаляват работното натоварване на сърцето, като понижават сърдечната честота в покой и най-вече при усилие.
Те се прилагат също и за лечение на хипертония и сърдечна недостатъчност.

Калциеви антагонисти
Тези медикаменти намаляват преминаването на калций в клетките и имат релаксиращ ефект върху стените на артериите: резултатът е от една страна разширяване на коронарните артерии и от друга – понижаване на артериалното налягане. Някои от тях понижават и сърдечната честота.

Метаболитни средства
Вследствие специфичния си метаболитен механизъм на действие, тези средства предотвратяват симптомите на ангина и подобряват ергометричните параметри, като по този начин осигуряват сигурна защита на всички коронарно болни пациенти.

Други антиангинозни средства
Съществуват и други антиантангинозни средства, като част от тях са в процес на активни изпитвания и разработка от изследователските отдели на фармацевтичните компании.

Независимо от вида на предписаните Ви антиангинозни средства, никога не трябва да прекъсвате рязко лечението с тях, особено когато приемате бета-блокери
Вторична превенция

Антитромботични средства
Те се прилагат за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци в коронарните артерии (тромби) или дори за разтваряне на тромбите, причинили инфаркт.

– Медикаменти, инхибиращи тромбоцитната агрегация
Някои от тези медикаменти са много мощни и се прилагат чрез венозна инфузия в случаи на коронарен синдром. Други, приемани през устата, се усвояват лесно.

– Перорални антикоагуланти (анти витамин К)
Тези медикаменти предотвратяват образуването на тромби. Те действат върху кръвосъсирването и предотвратяват производството на някои витамин К-зависими фактори в организма; това обяснява тяхното постепенно действие във времето и необходимостта от стриктен контрол, за да бъдат избегнати кръвоизливи. Многобройните взаимодействия, било с други лекарства (аспирин и нестероидни противовъзпалителни средства) или с храни (зелени зеленчуци, зеле – храни, съдържащи витамин К) изискват постоянен стриктен контрол и редовни изследвания на кръвта.
Тези средства не са показани при спешни състояния, но понякога се използват за лечение след прекаран инфаркт на миокарда.

– Инжекционни антикоагуланти
Тези медикаменти, хепарин и производните му, са използват при болнично лечение през първите няколко дни след прекаран инфаркт, при пациенти с нестабилна ангина или при пациенти, подложени на ангиопластика или коронарен бай-пас (или в случаи на венозно заболяване). Някои форми на хепарина (хепарин с ниско молекулно тегло) могат да бъда използвани и за извънболнично лечение; инжекциите се правят от сестра, но след кратко обучение, пациентите могат да ги поставят сами.

-Медикаменти, понижаващи холестерола
Тези лекарства, като статините, намаляват „лошия“ холестерол в кръвта.

След прекаран инфаркт могат да бъдат използвани редица други медикаменти, с цел лечение на сърдечната недостатъчност и други рискови фактори.


сервиер.бг

Няма коментари: