петък, 26 септември 2008 г.

До какво води повишеното ниво на холестерол в организма?

Когато нивото на холестерола и триглицеридите (мазнините в кръвта) стане прекалено високо, се увеличава опасността от развитие на съдържащите холестерол депозити (плаки) в кръвоносните съдове. С течение на времето, плаките причиняват стесняване на съдовете, което затруднява кръвотока и създава нарушения, известни като атеросклероза. Стесняването на кръвоносните съдове, снабдяващи сърцето с кръв (коронарните артерии), намалява доставката на кислород до сърдечния мускул. Това означава увеличен риск от миокарден инфаркт. По същият начин, намаленото количество кръвоток към мозъка води до риск от мозъчен инсулт. Сниженото кръвоснабдяване на долните крайници води до свързана с натоварване болка и риск от гангрена.

Кои са причините за повишен холестерол?
Може да имате висок холестерол в резултат на генетични фактори или нездравословен начин на живот или и двете. Гените ви може да са ви предали клетки, които не отстраняват ефективно холестерола от кръвта или сте унаследили черен дроб, който произвежда прекалено голямо количество холестерол под формата на VLDL-частици. Генетичното предразположение може да доведе до прекалено малко количество HDL-частици.

Кои са рисковите фактори за повишен холестерол в кръвта?
• недостатъчна физическа активност - намалява нивото на HDL.
• затлъстяване - наднорменото тегло увеличава триглицеридите, намалява нивото на HDL и увеличава VLDL. От значение е и разпределението на затлъстяването в тялото - ако е разпределено предимно около бедрата и ханша - е налице затлъстяване от женски или гинекоиден тип, ако е по-изразено в областта на корема - мъжки или коремен тип. Мазнините в областта на корема и коремните органи увеличават риска от нарушения, свързани със затлъстяването. Обиколката на женската талия не трябва да надминава 80 см, а мъжката - 94 см.
• хранене - холестеролът естествено се намира в храните от животински произход - месо, яйца, сирене и др. Приемът на храни, богати на мазнини и холестерол допринася за повишено му ниво в кръвта. Наситените мастни киселини повишават кръвния холестерол. Обратно на тях, ненаситените мастни киселини понижават холестерола, който е склонен към натрупване под формата на плаки в кръвоносните съдове. Те се намират главно в храните от растителен произход.

Кои други фактори повишават риска от атеросклероза?
• тютюнопушене - цигареният дим уврежда кръвоносните съдове, увеличавайки склонността за натрупване на мастни плаки. Тютюнопушенето може да намали нивото на HDL.
• високо кръвно налягане - чрез увреждане на стените на кръвоносните съдове, повишеното кръвно налягане увеличава риска от отлагане на мастни плаки в стените им.
• диабет тип 2 - води до повишено ниво на кръвната захар. То може да доведе до стесняване на кръвоносните съдове. Ако имате диабет, контролирането на нивото на холестерола и триглицеридите може значително да намали риска от сърдечно-съдови усложнения.
• наследствена атеросклероза - ако близък член на семейството (родители, братя или сестри) развие атеросклероза преди 55 години, високото ниво на холестерола Ви поставя в по-голям относителен риск от ранни съдови увреждания.


drqnowo.net

Няма коментари: