сряда, 3 септември 2008 г.

Открита е връзка между болестите на сърцето и рака на дебелото черво

Стесняването на артериите, които захранват сърцето, нерядко е съпроводено с развитие на рак на дебелото черво, твърдят учени от Хонг Конг. Хората, които страдат от изразена коронарна атеросклероза, вероятността от рак на червата е три пъти по-голяма, съобщава Journal of the American Medical Association.

Коронарната атеросклероза (свиване на просвета на артериите, които захранват сърцето) и ракът на дебелото черво имат много общи рискови фактори. И по-точно тютюнопушенето, употребата на мазна храна, затлъстяването, захарният диабет, хипертонията и седящият начин на живот способстват и за двете заболявания. Учените от Хонконгския университет са изследвали взаимовръзката между коронарната атеросклероза и рака на дебелото черво. В изследването взели участие 600 човека, в това число 208 пациента с диагностицирана за пръв път атеросклероза – свиване на една от коронарните артерии с 50 и повече процента.

На всички участници в изследването била направена скринингова колоноскопия. Новообразувания на дебелото черво (както доброкачествени, така и злокачествени) били открити у 34% от болните от коронарна атеросклероза, у 18,8% от хората, които не страдали от това заболяване и у 20,8% от хората от контролната група (на които не била правена коронарна ангиография).

Лабораторното изследване потвърдило наличието на рак на дебелото черво при 4,4% от болните от коронарна атеросклероза, 0,5% от хората, които нямали проблем със сърцето и 1,4% от хората от контролната група.

По мнение на ръководителя на изследването Анни Онон Чан (Annie On On Chan), свързващо звено между коронарната атеросклероза и новообразуванията на дебелото черво са не само общите фактори на риска, но и хроничното възпаление, което играе роля за развитието на двете заболявания. Това предположение се подкрепя с данни от по-ранни изследвания, показали, че холестериносъдържащите препарати, като аспиринът, например, имат противовъзпалително свойство и могат да защитават както от болести на сърцето, така и от рак на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво заема второ място в структурата на онкологичните заболявания в света: ежегодно от него заболяват около милион човека. Коронарната атеросклероза е водещата причина за смърт в САЩ и други индустриални страни..


лекар.бг

Няма коментари: