събота, 20 септември 2008 г.

Как да се предпазим от разширени вени?

От няколко месеца работя като продавачка и вече ме наболяват краката. По-точно усещам, че като се прибера вечер, нещо като че бучи в тях. Има ли опасност да се стигне до разширени вени?

Действително хората с подобни професии трябва най-многода се замислят за краката си. Ако имате време да приседнете да си починете, вдигнете краката си на стола. Най-добре е през нощта да сложите под краката си възглавница, за да са поставени по-високо от нивото на сърцето. За да подобрите еластичността и кръвоснабдяването в кръвоносните съдове на краката си, можете да правите съвсем прости упражнения.

Походете боса, като повдигате колкото се може повече стъпалата. Движете се напред-назад. Ходете на пръсти известно време, например 10 крачки, след това 10 крачки на пети. Крачките да бъдат колкото се може по-ситни, коленете - изправени, да работят само тазобедрените стави. В началото правете това упражнение по 2-3 минути, като постепенно увеличавате продължителността до 6-7 минути.

Положете под краката на пода малки предмети, може дори молив или тапи от бутилки. Седнете и се опитайте да прихванете и повдигнете тези малки предмети с пръстите на краката си. Отначало правете упражнението с всеки крак поотделно, след това опитайте и с двата крака едновременно.

Вечер преди сън изпълнявайте упражнението “каране на велосипед”, като се стараете да очертавате с краката си по-големи кръгове. Полезно е да си правите бани на краката. Обаче не се престаравайте с това, за да не се простудите. Правете ги само 2-3 пъти в седмицата и не повече от 10-15 минути. След банята добре разтрийте с кърпа краката и си обуйте вълнени чорапи или домашни чехли. Най-добре е да правите тази процедура малко преди сън.


лекар.бг

Няма коментари: