събота, 27 септември 2008 г.

Изварата стимулира развитието на мозъка

Млякото е балансирана храна, пригодена от природата най-пълно да удовлетворява потребностите на организма от структурен (градивен) и енергиен материал. Представете си, че се съобразим с тази изключителна храна и употребяваме само нея пет - не, три дни и веднага можем да си обясним защо човекът е създал толкова разнообразни млечни произведения с риск да наруши оптималния природен баланс. Сирене, кашкавал, видове млека, масла и извари съдържат различни съотношения между млечните белтъчини, мазнини и млечната захар. Сред всички тях с най-високи биологични качества, които имат отношение в укрепването на здравето или за лечение на болестите, са изварите. Приготвени от пълномаслени или обезмаслени млека, те имат различно съдържание на мазнини и следователно диференцирано приложение. Изварите от суроватка например съдържат 5-6 пъти повече оротова киселина от другите, която стимулира развитието на мозъка.

В зависимост от съдържанието на мазнини в изходното мляко, от което се приготвя изварата, нейният химически състав варира в следните параметри: белтъчини - 13 до 18 %, мазнини - от 0,5 до 20 %, въглехидрати - от 1,8 до 2,6 %. Съдържанието на минерални соли е относително постоянно, тъй като то се определя от процента сухо вещество и е еднакъв за диетични и недиетични извари.
Наличието на фосфор, калций, калий и магнезий в големи количества обуславят качествата на изварата като храна за деца и подрастващи. Няма други млечни произведения, които да са по-богати по съдържание на желязо и сяра, обстоятелство, което регламентира профилактичната и роля като диетична храна за лица, застрашени от инфаркт, инсулт, диабет и хипертония.

Млечните мазнини на изварата са богати вносители на витамините А и Е, заради което диетолозите я препоръчват като храна за бременни и кърмачки, а козметиците - като храна за поддържане на тургора на младостта на кожата и блясъка на косата.

Процесите на стареене и някои болестни изменения се състоят в натрупване на мастни капки в клетките на черния дроб и в стените на кръвоносните съдове. Най-доброто лекарство за извличане на тези болестно натрупани мазнини е изварата. Съдържанието на някои аминокиселини, като метионин, холин и други, обуславят това липотропно действие, т.н. извличане на мазнините.

Обезмаслената извара е чудесна диетична храна при чернодробни, панкреатични и стомашни заболявания, при диабет, атеросклероза, подагра и затлъстяване.

Със сравнително по ниски цени от другите млечни произведения и с най-високата си биологична стойност изварата е една от най-полезните храни за всички възрасти и за всички сезони на годината.


удома.ком

Няма коментари: