неделя, 28 септември 2008 г.

Малките признаци на сериозните болести

Обикновено хората търсят лекар, когато е достатъчно късно. Не само защото се надяват да им мине от само себе си, опасяват се, че ще им искат пари, които нямат, или защото нямат доверие на докторите. Често човек не забелязва малките промени в организма си, които говорят за начало на развитие на патологичен процес.

А много здравословни проблеми могат да бъдат открити в зачатие. Достатъчно е да познаваме техните най-видими признаци и внимателно да четем езика на тялото. Ако косата е загубила своя блясък - незабавно трябва да се приемат витамини от група В, ако е станала суха - витамин Е. Мазната коса говори за недоспиване и нервно напрежение. Ако разресване по гребена или четката остава голям кичур коса, това е един от признаците на отслабване на имунитета. Трябва да разберете причината, като направите общ анализ на кръвта и биохимични изследвания.

Когато по челото се наблюдават напречни бръчки, а под очите - лилави сенки - това е проява на синдрома на хроничната умора. Незабавно започнете разтоварващи упражнения, масаж. Някакъв спорт също ще е от полза. Забравете за строгите диети, наблягайте върху шоколада, цитрусовите плодове и орехите.

Погледнете си езика. Ако е нежно розов - всичко е наред. Но ако е покрит с бял налеп, проверете стомаха и червата. Ако има жълтеникав цвят - черният дроб, а при син оттенък - сърцето.

Ако в очите са се спукали кръвоносни съдове,надявайте са това да е от пренапрежение на очните мускули. Но ако се случва твърде често, възможно е повишаване на вътреочното налягане и възникване на проблеми с мозъчното обръщение.

Ако устните са станали бледи и са се появили сини сенки между тях и носа, проверете сърцето си. Възможно е това да е първият признак на сърдечна недостатъчност или нарушение на функциите на митралната клапа.

При блестящи и изпъкнали очи трябва веднага да се потърси ендокринолог и да се изследва щитовидната жлеза. Ако сутрин отичат долните клепачи, причината може да е в бъбреците или пикочния мехур. Възможно е обаче да прекалявате с употребата на солено, мазно, пушено и бира. Друг вариант е и наличие на някаква инфекция. Ако склерата на очите има жълтеникъв оттенък - това е неоспорим признак за нарушение в работата на черния дроб или пикочния мехур.

Когато бузите и шията се зачервяват дори при слабо физическо натоварване - измерете кръвното налягане, защото това е признак на хипертония.

Ако по тялото ви се появяват нови петна

- посетете дерматолог, защото нараства рискът от рак на кожата.
Когато шията изглежда подпухнала в областта на адамовата ябълка - отново потърсете ендокринолог, възможна е хиперфункция на щитовидната жлеза.
Застанете пред огледалото в свободно положение, като че ли сте се спрели случайно. Ако раменете и главата ви са отпуснати и гледате изпод вежди - това са признаци на депресия. Ако едното от раменете е по-високо от другото, то това е симптом за остеохондроза на гръдната част на гръбначния стълб.

При всякакви изменения на формата, цвета на кожата на гърдите, появата на места на "гъша кожа", при отделяне на секрети от зърната, жената трябва незабавно да потърси мамолог. Увеличаването на млечните жлези при мъжете говори за специфични хормонални разстройства, свързани с увеличаването на женските хормони - естрогени. Понякога това се наблюдава и при диабет.

Подутост и болезненост в малките стави на ръцете говорят за полиартрит или ревматизъм.

Подутостта на големите стави -коленете и лактите също е симптом на артрит и артроза.

Отичането на прасците, особено вечер след цял ден на крак, е предизвикано от умората. Помагат съвсем прости неща: полежете 20 минути, като поставите под краката няколко големи възглавници, или си направете вана с морска сол и отпускащ масаж. Глезенът и глезенната става често отичат и при сърдечна недостатъчност, а също така може да са признак за диабет от втори тип.

Стриите по корема и бедрата, ако са дълбоки и имат розов цвят, са признак за хормонално разстройство.


сегабг.ком

Няма коментари: