четвъртък, 4 септември 2008 г.

Здравословно хранене на хората в третата възраст

Понастоящем 22,5% от населението на България е в пенсионна възраст. Нарастващият брой възрастни и стари хора, особено в европейските страни, САЩ и Япония, е предизвикателство към държавните, обществените, здравните, социалните органи и организации за осигуряване на тяхното добро физическо и емоционално благосъстояние.

Разбирането, че храненето в детска и млада възраст и по-късно в трудова зряла и в старческа възраст, може да забави и ограничи процеса на остаряване и доставяйки необходимите хранителни вещества и енергия да подобри качеството на живот на старите хора е от изключителна важност. Храненето не е само биологичен, но и културен и социален феномен и една от най-важните връзки между поколенията. Запазването на връзката между младото и старото поколение, съдейства за предаване на традициите в храненето, за съхраняване на всички здравословни хранителни навици на българите от минали векове, оформили се при съществуващите географски условия, климат, поминък и културен обмен между народите на Балканския полуостров.

Не напразно в някои страни се провежда политика на заздравяване на връзката млади – стари, напр. в Япония редица общини (Токио и др.) през последните 15 години при строежа на нови жилищни блокове се осигуряват жилища на младите, техните родители и по-стари поколения в близко съседство.

Хората в пенсионна възраст са много разнообразна популация спрямо останалите възрастови групи. Всеки индивид от тази група има широко вариращи способности и нива на функциониране.

Старите хора са по-склонни от младите възрастни към маргинално (гранично) хранително здраве и са изложени на по-висок риск от начални и умерени хранителни дефицити в периоди на напрежение или при здравни проблеми. Физически, социални и емоционални фактори могат да смущават апетита или да повлияват способността да се пазарува, приготвя и консумира подходяща храна.

Тези фактори включват:

* колко пъти дневно се храни (бедно хранене в САЩ се приема при по-малко от две основни хранения на ден);
* кой пазарува и готви в къщи и има ли затруднения при това;
* икономически ограничения (недостатъчно средства за храна);
* проблеми с дъвченето и използването на протези;
* дали възрастният човек живее с други членове на семейството, с приятели или сам;
* употреба на медикаменти, повлияващи хранителния статус и употреба на алкохол.

Цели на здравословното хранене при хората в пенсионна възраст:

1.Осигуряване на подходящо хранене за поддържане на телесното тегло, на здравословен апетит, и профилактика на болести и усложнения (вкл. Остеопороза, фрактури (счупвания на кости), анемия, затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, рак).
2.Коригиране на съществуващи хранителни дефицити. Недоимъчното хранене може да е причинено от бедност, депресия, употреба на голям брой лекарства, трудности в придвижването. Отстраняване на забранителните (рестриктивните) диети, освен ако това не е абсолютно необходимо.
3.Осигуряване на храни с подходяща твърдост за зъбния статус. Старите хора може да се нуждаят от повече сладки и солени храни поради известни промени във вкуса. Да се изключват твърди храни, трудни за дъвчене.
4.Достатъчно течности през деня, особено при хора с известни смущения на усета за жажда.
5.Да се подпомага социалното обкръжение (кой пазарува, готви, как са финансите, има ли хранения извън къщи?).
6.Да се окуражава физическата активност, особено упражнения срещу съпротивление, за равновесие, работа в градина, разходки, пазаруване, туризъм и др.
7.Да се избягва самотата, изолираността.

Практически препоръки за хранене:

1. Яжте разнообразна храна:

* 6 филии хляб и повече порции зърнени, тестени храни, картофи;
* най-малко 2 порции зеленчуци и плодове в ястия и сурови;
* две порции месо, или варива, или риба;
* 2 порции мляко и млечни продукти (сирене, извара);
* твърди мазнини, растителните масла да се поддържат в определени граници;
* захарни и сладкарски изделия да се контролират за оптимален енергиен внос и според индивидуалните предпочитания. Да не се поемат много сладки неща между отделните хранения.

2. Консумирайте достатъчно белтъчни храни. Вие се нуждаете от 0,9 – 1,0 г/кг телесно тегло белтъци дневно или 63 г за мъжете и 53 г за жените. Някои състояния изискват намаляване, а други увеличаване на тези количества.

3. Яжте повече храни, богати на:

калций – най-малко 800 грама, предпочитани източници:

*прясно и кисело мляко;
*някои видове риба, зелени листни зеленчуци, бобови.
*на витамини от групата В
*пълнозърнести продукти, покълнало жито, кафяв ориз, бобови;
*риба, черен дроб, бирена мая.
*
витамин С
*плодове и зеленчуци съхранявани правилно
*на желязо
*бобови, листни зеленчуци;
*риба, дреболии, яйца, птиче месо;
*пшеничени кълнове, пълнозърнести продукти.
*цинк
* пълнозърнести жита, бирена мая, соя, семена;
* яйца, дреболии;
* листни зеленчуци, ядки, пшеничени кълнове;
* гъби;
* птиче месо;
* мастноразтворими витамини А, Е, Д, К и минерални вещества.

4. Храната, която консумирате трябва да доставя достатъчно енергия: 2100 и 1900 ккал (съответно за мъже и за жени). Препоръчително е храната да е разпределена на няколко приема (три, четири и повече пъти дневно).

По-добре по-малки количества храна, но по-често. Големите порции натоварват храносмилателните органи и предизвикват усещане за тежест. По-честото хранене с неголеми порции храна, води до по-плавен прием на храни, хранителни вещества и енергия, с което се подпомага работоспособността и самочувствието.

5. Яжте по-меки храни, избягвайте твърдите и сухи храни. Това може да постигнете като варите или задушавате храната, избягвайте печенето. Достатъчно дълго дъвчете храната.

6. Достатъчно влакнини с храната (пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци, плодови и зеленчукови сокове).

7. Достатъчно течности с храната (вода, чай, минерална вода, супи, сокове).

8. Адекватни количества от витамин С, и Д, фолиева киселина и желязо, които често са дефицитни в храненето на старите хора.

9. При смущения във вкусовите възприятия храненето трябва да доставя достатъчно цинк фолат, витамини А и В12, използват се подходящи подправки и билки.

10. Повишен внос на витамин В1 може да е необходим при някои хора поради понижена ефикасност на обмяната.

11. Да се ограничава приема на големи количества захар и захарни изделия, поради възможност за по-нестабилна глюкозна поносимост.

12. Хранете се в компанията на други хора, най-добре членове на Вашето семейство или близки приятели. Апетитът е много по-добър когато се храните заедно с други хора.

За да подобрите апетита си е много важно да увеличите физическата си активност. Разхождайте се ежедневно поне половин час.


гювеч.бг

Няма коментари: