понеделник, 29 септември 2008 г.

Инфарктът при жените е по-безмилостен

В последно време жените все по-често се сблъскват със сърдечни нарушения. „Женският" инфаркт си има своите особености, на които сега ще отделим по-специално внимание. Въпреки че мъжете шест пъти по-често се сблъскват с това сърдечно нарушение, тази статистика се променя при жени, навършили 55 години. А към 80-годишна възраст процентите на двата пола се изравняват. Рискът от инфаркт при мъжете с диабет се увеличава два пъти, докато при жените се увеличава пет пъти.

Първата особеност на „женския" инфаркт е повишеното ниво на глюкоза в кръвта. По принцип диабетът отдавна се смята за един от основните рискови фактори при инфаркт, но напоследък се появи статистика, която потвърждава тази опасност. Ако жена с диабет е прекарала един път инфаркт, то рискът от повторна сърдечна атака нараства 10 пъти.

Но кардиолозите изразяват своите опасения не само от наличието на диабет. Те се страхуват и за тези пациентки, които отбелязват дори и незначително повишаване нивото на глюкоза. Това обстоятелство може да провокира влошаване на и без това неблагоприятното развитие на нещата при инфаркт. Затова сега се обръща повече внимание на нивото на глюкоза при жени, постъпили в кардиологично отделение с някакви оплаквания.

И, разбира се, не трябва да се забравя за профилактиката. За хората в средна и напреднала възраст са много важни физическото натоварване, нормалното тегло, отказът от сладкото. В случай че вече страдате от диабет, трябва много отговорно да изпълнявате препоръките на лекуващия лекар, защото за пореден път ще повторим - в случай на инфаркт те могат да се окажат решаващи.

СТРЕСЪТ, УМОРАТА, ДЕПРЕСИЯТА СА ОСНОВНИТЕ ПРОВОКАТОРИ НА ИНФАРКТА ПРИ ЖЕНИТЕ.
Разбира се, те не са единствени, значение имат и съпътстващите заболявания. Например артериалната хипертония, сърдечната недостатъчност, захарният диабет, инсултът. Значително влияние оказва наследствеността, особено за така наречения ранен инфаркт - преди 60-годишна възраст.

Но ако при мъжете основни виновници за инфаркта са чисто физически фактори - заседнал начин на живот, наднормено тегло, пушене и прочие, то при жените на първо място излизат проблемите от емоционален характер.

Може би затова се увеличава броят на дамите от средна възраст, които се сблъскват с инфаркта. По-рано такива случаи са били изключение, сега се превръщат в правило. А причината е ясна - напрежение и съсипващият изтощителен ритъм на живота.

Практиката показва, че ранният инфаркт при жените протича много тежко и често води до инвалидност или летален изход. Съгласно данни на американските специалисти, ако жената получи инфаркт до 55-60 години, тя има много повече проблеми с възстановяването и по-нататъшните прогнози за здравето й.

Затова не трябва да се пренебрегват призивите за по-позитивен поглед на живота, за по-добро настроение. Не затваряйте очите си пред хроничните стресове и умора. Вижда се, че от добрата настройка и душевното спокойствие зависи не само здравето, но и животът.

ИНФАРКТЪТ ПРИ ЖЕНИТЕ Е НЕВЕРОЯТНО КОВАРЕН
Той често протича в скрита форма. Може да не се проявят никакви ярки признаци на болестта като силна болка в сърцето, задушаване, загуба на съзнание.

Най-често жените усещат някакъв дискомфорт, но по никакъв начин не свързват своето неразположение с такъв сериозен проблем. И естествено, само лекар може да установи здравословното състояние.

Минава време, жената не се обръща към медиците, предполагайки, че скоро всичко ще премине. Когато най-накрая решава да позвъни в „Бърза помощ", се оказва, че е пропуснала момента.

Инфарктът е коварен точно с това - с бързината, с която поразява сърдечния мускул. Тук става дума вече не за дни, а за часове. Всеки час задържане няколко пъти увеличава риска от неблагоприятен изход.

Освен субективните причини съществуват и обективни. На първо място - не навсякъде може да се окаже бърза помощ при инфарктно състояние. Особено в малките населени места. А и не само там.

Веднага ще противопоставим американския опит. Там всички пациенти, постъпили в клиниката с болки в сърцето, веднага биват насочвани към кардиологичните отделения. И чак тогава медиците изясняват какъв е проблемът. Оказва се, че само 5 на сто от тях са с инфаркт на миокарда, но важното е, че не се губи време. На медиците им се удава да „хванат инфаркта" в подходящия момент и съответно бързо да окажат необходимата помощ.

Остава да вярваме, че и при нас, в България, ще се осигури навременно оказване на помощ на хората с инфаркт.

Прочети и запомни!
При лечение на инфаркта се използват препарати, разреждащи кръвта. А при жените тези лекарства по-често предизвикват кръвоизливи, отколкото при мъжете. Това е допълнителен фактор, усложняващ лечението на болестта.

Тези лекарства са много необходими, затова трябва да се има предвид тази особеност и отрано да се предприемат предпазни мерки: да се следи дозировката и често да се контролира състоянието на жените. В никакъв случай не прибягвайте до самолечение.


лекар.бг

Няма коментари: