сряда, 3 септември 2008 г.

Механизмът на атеросклерозата

Американски биохимици установиха какъв е молекулярният механизъм благодарение на който излишъкът на холестерин способства за заболяване на атеросклероза.

Медицинската статистика доказа, че у хора сповишено ниво на холестерина в кръвната плазма много по-често възникват изменения на стените на кръвоносните съдове, което често се съпровожда с образуван ен амастни торбички и ръбци. Такова преобразуван на кръвоносните съдове се нарича атеросклероза. Атеросклероза намалява еластичността на артериите, намалява количеството кръв, което минава през тях и способства за възникване на тромби, които на свой ред могат да провокират инсулти и инфаркти на миокарда. Вече много години ученитресе опитват да установят дълбоката връзка между холестерина и атеросклерозата. Като цяло е ясно, че прекомерната концентрация на холестерин пуска някакви молекулни процеси, които в крайна сметка водят до това. Но природата на тези процеси и до ден днешен е спорна.

Сега своята лепта в тази дискусия внесоха изслкедователите от Университета на Сент-Луиса\University of Saint-Louis. В експерименти върху животни теоткрили,че холестеринът намалява активността на белтъка TGF-beta, който защитава от увреждания клетките на аортата и другите артерии. Като резултат артериалните стени губят способност за самовъзстановяване и в тях се натрупвата патологични изменения, водещи до атеросклероза .

Това откритие поставя на дневен ред създаването на лекарства, които възстановяват нормалната активност на белтъка TGF-beta. Такива препарати могат да се приилагат и при лечение на онкологични заболявания тъй като TGF-beta потиска раковите тумори.

лекар.бг

Няма коментари: