четвъртък, 18 септември 2008 г.

Цигарата бие по краката

Заболяванията могат да се делят на мъжки и женски само ако става дума за половата сфера. Но когато са замесени кръвоносните съдове, тук, както се казва, всички пред природата са равни. И все пак, от такова заболяване като облитерираща атеросклероза на големите артерии на краката страдат предимно мъже. Защото те повече ... пушат.
Впрочем, митът За това, че варикозата и тромбофлебитът по-често се срещат при жените, се основава на това, че те просто по-често се обръщат към лекари, тъй като се отнасят по-внимателно към себе си

Но нека се върнем на пушенето.
Според образното изказване нашият консултант - кардиолога проф. Миланов, «Всяка изпушена — това е гвоздей, който се забива право в сърцето». Но преди да попадне там, този гвоздей първо се забива в нашите кръвоносни съдове, и най-сериозно от него страдат артериите на краката защото те са подложени най-голямо натоварване.

«Находили» сте се или сте се разболели?

Хората, като правило, не могат да отговорят обективно на този въпрос. Наистина, как да определим защо вечерта краката ви са направо «гроги»? Дали защото през целия ден сте ходили, дори тичали, качвали сте се и слизали, или защото вашите задръстени с атеросклеротични плаки артерии просто ще се разкъсат под натиска на кръвта, която направо напира да излезе навън? Обикновено си казваме: «Ама днеска направо се находих!» — или си спомняме за възрастта и тъжно си казваме «Какво да се прави?!».

Но краката болят – особено прасците и коленете. След известно време започват да болят стъпалата и никаква почивка на дивана или «полягане» не помага. След това започва ходенето, както се казва, през един път, веднъж тръгваш — спираш, стоиш малко и пак тръгваш. По научному се нарича дисбазия или разстройство на ходенето.
Ако още в този период се обърнете към сърдечно-съдов , ще се оправите и без операция, но ако стигнете дотам краката да ви болят и през нощта и гълтате обезболяващите като бонбонки – може да се лишите изцяло от краката си.
Работата е там, че артериите на коленете и стъпалата вече дотолкова са се изменили (те са стеснени, а магистралните са направо задръстени), че на практика до тъканите на краката не достига кръв. Това означава, че те остават без кислород и хранителни вещества, иначе казано – бавно умират.

Вече разбрахте, че нищо не става внезапно. Затова, ако краката ви започнат да ви поднасят сюрпризи, внимателно ги огледайте. Ако забележите, че кожата е станала суха, студена, пръстите са придобили виолетов отенък, веднага спирайте да пушите и тичайте на лекар. Ако не се откажете от цигарите и не отидете на лекар, и болестта няма да си отиде. По-нататъшният сценарий е следният: някаква травма на стъпалата или коленете (дори и най-елементарното ожулване) няма да зарасне. На това място ще се появи трофична язва, победата над която ще бъде по силите само на сърдечно-съдов хирург. Още ли ще търпите? Моля. Но Но трябва да сте наясно, че гангрената не е далеч и още отрано можете да си вземете сбогом с пръстите, ако не и със самия крак.

Как и с какво да си помогнем?

Вече казахме, че на ранните стадии на заболяването (когато още не куцате и спите през нощта) ще ви помогнат назначените от лекаря препарати, които обаче са съпътствани от ограничения в храненето и спиране на пушенето. По-нататък, освен препаратите, в действие влизат и лечебната гимнастика, както и хирургическата намеса. Смисълът от операцията на съдовете на краката е или да се «прочистят» или да се разширят с помощта на специален каркас –стент, или кръвотокът да се ориентира по друг път покрай поразената артерия (шунтиране), или да се протезира самият съд със синтетична артерия.
Но при болки в покой и при проявата на трофични язви подобни операции нерядко се оказват невъзможни заради катастрофалното състояние на артериите,. В този случай прогнозата е неутешителна: ампутация, инвалидност, а се случва и най-лошото…

Как да се избегне?

Преди всичко спрете да пушите!
Това не е просто призив — това е факт. От облитерираща атеросклероза на артериите и ендартериит в 99% от случаите страдат пушачите. Между другото, ако дори след успешна операция или лечение не хвърлите цигарите, всичките ви проблеми бързо ще се върнат с удвоена сила.
Второ — физическата активност и умереност в употребата на наситени животински мазнини. Все пак става ума за атеросклероза, която е виновна и за инфаркти, и за инсулти, и за исхемичната болест на сърцето. Просто при някои хора, по генетични или други причини, тя първо атакува кръвоносните съдове на краката.
И трето — още при първите признаци на дискомфорт е необходимо е необходимо да си направите изследване при сърдечно-съдов специалист.

«В тактиката на влизат няколко компонента – казва сърдечно-съдовият хирург д-р Миланов. — Тъй като артериите са стеснени, на мястото на запушването не може да се напипа пулса на болния, а това може да се определи и без специално оборудване. Освен това има и такива методи на диагностика, като ангиография (изследване на съдовата проходимост посредством контрастно вещество), компютърна томография на долните крайници, доплерометрия и дуплексно сканиране. Не винаги е нужно да се правят тези изследвания. Често са достатъчни едно-две за да се постави вярна диагноза. Длъжен съм да кажа, че след лечението човек трябва цял живот да се занимава с лечебна физкултура. Да се натоварват както мускулите с достатъчно кръвоснабдяване, така и тези, които известно време са били на «гладна диета». Освен това през цялото останало време трябва да се пият специални препарати за да се предотврати рецидив на заболяването».


Няма коментари: