петък, 5 септември 2008 г.

Дори слабата физическа активност подобрява здравословното състояние

Дори слабата физическа активност, от порядъка на 72 минути седмично, може значително да подобри здравословното състояние на жени в менопауза, които водят заседнал начин на живот и имат наднормено тегло, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

Най-фрапиращото е, че физическите упражнения, извършвани за едва 72 минути в три дни от седмицата, позволяват значително да се подобри здравословното състояние в сравнение с липсата на физическа активност, отбелязват авторите на изследването. Резултатите от него могат да окуражат възрастните хора, които водят заседнал начин на живот и не намират време за препоръчваните обикновено физически упражнения с времетраене 150 минути седмично.

Изследването обхванало 464 жени в менопауза, които водят заседнал начин на живот и имат наднормено тегло или са затлъстели, като показателят им за телесно тегло варира между 25 и 43. Когато е над 30, този показател свидетелства за затлъстяване. Д-р Тимъти Чърч и колегите му от държавния университет на Луизиана си поставили за цел да сравнят ефекта от упражненията с различна интензивност. Те заключили, че редовните физически упражнения подобряват кардиореспираторните функции и намаляват риска от сърдечносъдови болести и диабет.

фрамаси-бг.ком

Няма коментари: