сряда, 10 септември 2008 г.

Безалкохолните неусетно и коварно развалят фигурата и здравето

Не само преяждането се отразява зле на нашата талия и на състоянието на здравето ни. Безразборното пиене на различни напитки и злоупотребата с алкохол още по-бързо развалят фигурата ни.

Диетолози от Великобритания смятат, че няма да има никаква полза и смисъл да измъчвате тялото си с обезмаслена или каквато и да е диета, ако през целия ден наливате организма си и го претоварвате с течни калории във вид на алкохолни напитки, лимонада и много други питиета.
Една чаша бяло вино съдържа 180 калории, а чаша капучино с пълномаслено мляко - 260 калории. Има специални млека с подсладители, които съдържат около 300 калории. Опасността от течни калории се състои в това, че те не ни се струват опасни. А специалистите твърдят, че те дори ни карат да ядем повече. Учените 8 години наблюдавали как се хранят 50 000 медицински сестри и пресметнали, че с безалкохолните и други плодови сокове те “изяждат” на ден по още 358 калории. Изследователите открили и това, че само една газирана напитка на ден може да превърне бързо юношата от слаб в пълен.

Британците установили, че средно всеки подрастващ изпива на ден по 2 бутилки безалкохолни напитки. Това са приблизително 300 калории. А ако ограничите детето поне със 100 калории на ден (да пие по-малко безалкохолно), прекаленото увеличаване на теглото може да се предотврати. Оказва се, че повече от 20 процента от калориите постъпват в организма ни с течностите. И то без да вземаме предвид алкохола. Точно от безалкохолните напитки приемаме половината от захарта, която употребяваме. Всички течности, изпити през деня, могат да ни натрупат повече от 2200 калории. Т.е. само с напитките ние покриваме дневната норма от калории, препоръчвана от диетолозите. Но освен че пием, ние се и храним. Това задължително ще се отрази на теглото. И дори само след дни вече ще сме прибавили 200 г.

Сред “безопасните” напитки се посочват зеленият чай и компотите от сушени плодове. А ако просто искате да пиете, няма нищо по-полезно от обикновената чиста вода.

лекар.бг

Няма коментари: