неделя, 7 септември 2008 г.

Липсата на сън при жени може да доведе до хипертония

Жените, които редовно спят под 7 часа, имат повишен риск от развитие на на хипертония, показва скорошно проучване. Британски учени открили, че сред над 10 000 изследвани при жените, които често спят 6 или по-малко часа, има по-голяма вероятност за развитие на артериална хипертния в сравение с добре почиващите жени.

Проучването установило, че жените, които докладвали, че спят 6 часа, имат 42% по-голям риск от развитие на хипертония, докато тези, които спят 5 часа, имат 31% завишен риск. Проучването не е намерило ясно връзка между количеството сън и кръвното налягане при мъже.

Данните сочат, че може би има полово специфична връзка между липсата на достатъчно съм и високото кръвно налягане. Точната причина не е уточнена

Редица проучвания също свързват липсата на сън с повишен риск от високо кръвно налягане, диабет и инфарк на миокарда. Новото проучване е насочено върху хората със сънна апнея, но има доказателства, които сочат, че липстата на сън, дори при липса на сънна апнея, също води до здравни проблеми.

За целта на проучването д-р Капучио и колеги изследвали 10 300 британски граждани на възраст между 35 и 55 години. По време на двете фази от проучването 20 процента от участниците били диагностицирани с високо кръвно налядане, като рискът бил по-голям при жените, които спят по-малко от 7 часа.

Експертите смятат, че липсата на съм може да допринася за повишаването на кръвното налягане, като държи нервната система в състояние на хиперактивност, което води до промени в тялото - най вече при сърцето и кръвоносните съдове.

Според Капучио са необходими повече проучвания, за да се потвърди хипотезата му и за да се установи защо резултатите при мъже и жени са различни.


доктор.бг.ком

Няма коментари: