неделя, 14 септември 2008 г.

Диагноза: Затлъстяване.

Красотата е култ

Живеем в свят, който издига в култ физическата красота. Хубавите създания, които дефилират на модните ревюта са идоли на милиони момичета. Киното е в плен на физическия магнетизъм. Във фитнес залите с пот на челото поддържаме желаната фигура. Парадокс - в този контекст е разрастващата се епидемия от затлъстяване, която поразява в най-големи мащаби проспериращите западни страни. Защо един свят в който идолите са толкова стройни, затлъстява прогресивно?

Диагноза: Затлъстяване.

Специалистите определят затлъстяването като болестно състояние, причинено от сложно взаимоотношение на генетичните фактори с факторите на околната среда. Въпреки големите различия на индивидуалното ниво, науката предлага точен метод за диагностициране на затлъстяването. Ключова роля в него играе индексът на телесна маса (ИТМ).

ИТМ = ТЕГЛО(кг)/РЪСТ(в м) на квадрат

С тази формула лесно се установява наличието или отсъствието на затлъстяване, както и неговите степени.

Затлъстяването – причини и последици

Причините за затлъстяването се коренят в съвременния начин на живот, в който обилното хранене, богато на мазнини е съпроводено с недостатъчен разход на енергия, т.е. занижена физическа активност. Когато тези фактори се съчетаят с генетични предразположения към пълнеене, затлъстяването се превръща в реална заплаха. И тъй като заговорихме за красотата, трябва със съжаление да отбележим, че наднорменото тегло далеч не е само естетически проблем. Напротив, по отношение на здравето последиците от това състояние са много по-тежки. Именно със свръх теглото специалистите свързват опасно високия риск за възникване и усложняване на социално-значимите заболявания на нашето време – сърдечно-съдови, диабет, артрит, и др. И това не е всичко. Специалистите по затлъстяване, се сблъскват със сериозни социално-психологически проблеми като социална изолация, ниска социална активност, понижено самочувствие, депресия, тревожност. В същото време обществото харчи огромни средства за лечение на болести, свързани, пряко или косвено с проблема "затлъстяване".

Българите, толкова малка нация, толкова излишни килограми

За съжалени през последните 10 години България упорито се нарежда сред европейските нации с относително висок процент хора с наднормено тегло и затлъстяване /47%/. В някои области цифрата надвишава убийствените 73%. Причините на затлъстяването у нас все още са свързани с ниския стандарт на живот, който предполага поглъщането на висококалорична некачествена храна. Възходящата тенденция на затлъстяването у нас има директна връзка и с друга мрачна статистика, според която българите се нареждат на първо място по мозъчни инсулти в света. Най-трагичното е, че 10-15 % от учениците между 7 и 14 години имат наднормено тегло. Това означава, че в близко бъдеще проблемът със затлъстяването ще придобива все по-застрашителни размери.

Контрол на теглото

Тази изключително тревожна картина трябва да стимулира все повече българи да контролират теглото си. Защото не в малка степен нормалното тегло е предпоставка за добро качество на живот. Усилията определено си струват. Важна роля в контрола на теглото играе хранителния режим. Изборът на храна трябва да бъде такъв, че въглехидратите да достигат 45-55 процента, белтъчините – 15-20 процента, а мазнините – не повече от 30 процента, тъй като за разлика от белтъчините и въглехидратите, те се складират много лесно в човешкия организъм и скоро започват да "тежат". Към балансираното хранене трябва да прибавим и умерената двигателна активност. В случаи, в които наблюдаваме по-висока степен на затлъстяване, балансираният хранителен и двигателен режим много рядко постигат желаният резултат. Дори драстичните диети са неефективни – след приключването им телесната маса се възстановява необичайно бързо. Затова при такива хора се препоръчва комбинация от диетично хранене, повишена двигателна активност и приемане на медикаменти, които спомагат за намалявате на теглото. Този тип програми имат значение само, ако са дългосрочни и водят до трайна промяна в навиците на живот и теглото. Важно е да отбележим, че загубата дори на 5 процента от теглото има благотворен ефект върху здравето ви.

За и против медикаментите за лечение на затлъстяването

Какво е ролята на медикаментите? Повечето от тях навлизат в кръвообращението и оказват въздействие върху централната нервна система като понижава апетита. Наред с контрола на теглото, някои медикаменти за лечение на затлъстяването носят твърде високи рискове, включително опасност за развиване на зависимост към тях или увреждане на сърдечната дейност.


козметиката.ком

Няма коментари: