неделя, 21 септември 2008 г.

Високото кръвно налягане води до инсулт

Една нерадостна статистика сочи, че в България има около1,5 милиона души с високо кръвно налягане.
Още по-печално е, че 29 на сто от децата до 10- годишна възраст страдат от хипертония.

Според френския проф. Мишел Сафар кръвното налягане на повече от 90 на сто от хипертониците може да бъде „укротено", което значително намалява риска от усложнения, свързани с това коварно заболяване. Да научим нещо повече за него.


* Кога кръвното налягане се смята за повишено?
- При измерването се използват две цифри. Когато горната (систолната) граница надвишава 140 мм, а долната (дистолната) - 90 мм, може да се говори за повишено артериално налягане. То трябва да се мери най-малко веднъж годишно, при отпочинал организъм и в легнало положение.

* Има ли признаци, по които може да се открие?
- По начало няма, но признак може да бъде главоболието например. Високото кръвно може да се открие при системните медицински прегледи.

* Стресът покачва ли кръвното?
- Безусловно да. Но свръх-активните личности не са обезателно хипертоници. Високото кръвно е свързано и с генетични фактори.

* На какво се дължи високото кръвно?
- Само в около 5 на сто от случаите се откриват истинските причини.
Най-често се касае за бъбречно заболяване.

* Кои са рисковите фактори за високо кръвно?
- Преди всичко наднорменото тегло (повече от 5 кг).
Тютюнопушенето покачва кръвното в момента на пушене, то повишава и риска от атеросклероза. Един от класическите фактори е солта. Някои са твърде чувствителни към натрия (предимно възрастните).

* Какви са рисковете от високото кръвно?
- Ако не е много високо, няма рискове. Но с течение на времето могат да настъпят мозъчни и сърдечни проблеми, бъбречна недостатъчност, артериални усложнения. При своевременно и правилно лечение рискът от сърдечносъдови заболявания може да бъде намален с 50 на сто.

* Какви медикаменти да използваме?
- Съществуват няколко вида медикаменти: диуретици, алфа и бета блоканти, васодилатори и др.
Какъв медикамент е най-подходящ за вас, това ще реши лекарят.

* Лечението има ли вторични ефекти?
- Както при всички лекарства, могат да се наблюдават тенденции за умора, промяна на сърдечния ритъм (внимание при астма), кашлица и др. При подобни прояви достатъчно е да се замени съответният медикамент с друг.

* Колко време трябва да се вземат медикаментите?
- Може би цял живот. Известно е, че те са ефикасни, когато се използват и над 80-годишна възраст.
Дозата може да бъде променена или лечението прекъснато само по решение на лекаря. От съществено значение за премахване на високото кръвно налягане е храненето (повече растителни белтъчини, целулоза, риба, картофи, домати, нискомаслени млечни продукти...), релаксацията (премахване на стреса), акупресурата, хомеопатията, редовните физически упражнения, препоръчани от лекар, и др.


розали.ком

Няма коментари: