неделя, 14 септември 2008 г.

Бъдете оптимисти, за да сте здрави

Много изследвания доказват, че оптимизмът е наистина от полза за здравето. Според някои резултати: най-песимистично настроените хора страдат около 3 пъти по-често от артериална хипертония; колкото по-често човек изпитва положителни емоции, толкова по-ниско е неговото кръвно налягане; най-песимистичните развиват 2 пъти по-често сърдечни заболявания.

От друга страна, здравите хора обикновено гледат на живота по-оптимистично, отколкото тези, които не се радват на добро здраве. Така че може да се предположи - оптимизмът е следствие, а не причина за доброто здраве.

За да проверят тази версия, британски учени са наблюдавали внимателно здравословното състояние в началото на своето изследване. Анализът им показва, че положителното влияние на оптимизма се проявява независимо от първоначалното здравословно състояние.

Едно от обясненията предлага поведенческата теория: оптимистите водят по-здравословен начин на живот, имат по-здрави социални връзки, получават по-качествена медицинска помощ.

В същото време оптимизмът сам по себе си може да има биологична основа - например ниско ниво на хормони на стреса или по-малко възпалителни процеси.

Възможно е определена роля да играе и наследствеността, твърдят учените - гените, отговорни за склонността към оптимизъм, могат да влияят и на устойчивостта срещу болестите.

На този етап науката все още не може да обясни точно механизма на връзката между оптимизма и здравословното състояние. Очевидно факторите, които въздействат, са различни, но крайният резултат не подлежи на съмнение - оптимистите се радват на по-добро здраве от песимистично настроените, обобщават специалистите, цитирани от Би Би Си.


знам.ли

Няма коментари: