понеделник, 8 септември 2008 г.

Хъркането не е безобидно

Учени от британския университет в Съри установиха след проведено изследване, че хъркащите хора не само вгорчават своя живот, като не се борят с това, но и вредят на здравето на партньора си, който губи поне две години сън от живота си.

Хъркането на мъжа кара жената да се буди и да се спасява в друга стая или да се обрече на безсънни нощи.

Според изследователите около 3,5 милиона души, повечето от тях жени, се будят постоянно от хъркането на партньора си. Всяка нощ те губят средно един час сън, пише The Times.

Учените са изчислили, че хората, които спят до хъркащ съпруг, ежегодно губят повече от 15 денонощия от съня си. По-рано беше доказано, че хъркането може да повиши риска от хипертония, сърдечните пристъпи и инсултите у хъркащия.

Сега вече е установено, че и здравето и качеството на живот на партньорите на хъркащите страда много силно. Хъркането пречи на спокойния сън и на сутринта партньорите на хъркащите се чувстват много уморени. Ако нарушенията на съня продължат много седмици, месеци и години, това може да причини увреждания на физическото и душевното здраве, предупреждават специалистите.

Заради умората и раздразнителността поради недостатъчния сън хората започват да се карат. Човек, който хърка, трябва да осъзнае проблема си и да се пребори с него.

Изследователите подчертават, че отношението към хъркащия мъж и жена е различно: хъркащите жени са заклеймени като „недостатъчно женствени“.

А хъркащите мъже се смятат за непреднамерени, а хъркането им като приемливо битово явление. То се смята за проява на мъжественост и мъжете смятат, че е нормално.

Известно е, че с хъркането може да се пребориш с разни методи: от хирургическата намеса до специални устройства, които се закрепят в устата или маска за сън.


днес.бг

Няма коментари: