понеделник, 22 септември 2008 г.

Ниските нива на стрес помагат на имунитета

Хората с противоречиви чувства действат по-творчески, отколкото хората, които изпитват едно-единствено определено чувство - например щастие или тъга. А кратковременният стрес може да влияе положително на организма и дори укрепва имунитета, твърдят изследователи от американския университет във Вашингтон.

Те са направили поредица от експерименти, при които у доброволците са били предизвиквани чувство на радост, тъга, неутрални или смесени чувства, след което са били проведени специални тестове за определяне нивото на творческата мисъл.

Според получените данни от тестовете "щастливите", "тъжните" и "неутралните" са постигнали почти еднакви резултати за разлика от тези, изпитващи противоречиви чувства.

Според учените последната група осъзнава, че се намира в необичайна атмосфера, и се опитва да реагира, като подсъзнателно развива творческото си мислене. Именно чувствителността, която разпознава нестандартните ситуации, помага да се повиши продуктивността и ефективността на работата.

За специалистите това е още едно доказателство, че за човека е вредно постоянно да пребивава в състояние на пълно спокойствие, а кратковременните прояви на стреса оказват положително влияние върху организма.

Според учените кратковременният стрес активизира "първичната реакция за борба докрай", развиваща се у човека още от онази епоха, когато се е изправял срещу много повече заплахи за живота си.

Съвсем друго е влиянието върху здравето на постоянния стрес, който има силно негативно влияние не само върху самочувствието, но и върху чисто физическото състояние на тялото.

ОПТИМИЗМЪТ КАТО ПРОФИЛАКТИКА
Тези хора, които са доволни от своя живот и не се нервират за дреболии, боледуват по-рядко от грип и други остри инфекциозни заболявания, отколкото песимистите и вечно недоволните. Това е мнението на американски учени от университета "Карнеги Мелън".
Проф. Коен, ръководител на изследователския екип, е посветил няколко години на на пръв поглед съмнителната връзка между оптимизма и лъчезарното настроение и здравето на горните дихателни пътища. Той обаче вече е убеден, че доволните хора при сблъскването си с вирусните инфекции по-рядко се оплакват от неприятните симптоми на настинката. Те просто не смятат за проблем обикновената кашлица или запушения нос.
Учените са наблюдавали психологическите характеристики на участници в експеримент, анализирайки промените в тяхното настроение, общото ниво на оптимизма им и други показатели. По този начин при всеки участник е било определено индивидуалното "ниво на щастие".

Учените не се съмняват, че доброто разположение на духа действително работи като допълнителна имунна защита на организма. Най-доброто в случая според тях е, че за да заработи тя, най-голямо значение има силата на самоубеждението у всеки човек, а не евентуалната намеса на специалист. "В крайна сметка най-важно е хората да осъзнават, че здравето е на първо място в техните собствени ръце", смятат изследователите.


сега.бг