петък, 26 септември 2008 г.

Как се установява повишен холестерол?

Най-добрият начин за ранното откриване на повишен холестерол и взимането на навременни мерки е редовното изследване на нивото на холестерола в кръвта. Заедно с общия холестерол, някои лекари препоръчват изследване на HDL и триглицеридите.

Стандартните изследвания включват:
• общ холестерол
• HDL
• триглицериди

LDL може да бъдат пресметнато от горните три стойности. При необходимост от прецизно установяване на LDL, се прави специфично изследване. Изследване само на общия холестерол може да бъде подвеждащо, защото някои хора имат ниско ниво на HDL и високо на триглицеридите, но нормални и даже високи стойности на LDL. В тези случаи стойността на общия холестерол може да изглежда нормална. Заедно с лекуващия си лекар може да не подозирате риска от сърдечни заболявания, дължащ се на отклоненията в споменатите изследвания. Даже и при нормален общ холестерол, ниският HDL води до повишен сърдечно-съдов риск.

Желаното ниво на холестерола варира в зависимост от другите рискови фактори, каквито са възраст, пол, фамилна обремененост и общото здравословно състояние.
Направете си изследване на холестерол, когато сте на около 20 години и след това - поне веднъж на всеки пет години. Ако стойностите ви са извън желаните граници, лекуващият лекар може да ви препоръча по-чести контролни изследвания и лечение.


дряново.нет

Няма коментари: