понеделник, 8 септември 2008 г.

Зеленчуците на нашата трапеза

Всички диетолози твърдят, че зеленчуците трябва да присъстват на нашата трапеза не само през горещите дни, но и през зимата. Зеленчуците доставят въглехидрати, които имат важно значение за организма участвайки в поддържането и функционирането на всички клетки на организма. Трябва да приемаме много повече зеленчуци и плодове отколкото това е прието. Ние ще ви предложим няколко варианта на здравословни и нискокалорични салати, които ще ви бъдат полезни при сваляне на излишни килограми. Препоръчваме ви:

- Не смесвайте зеленчуци, с месни продукти. Те се разграждат и усвояват от организма по различен начин.

- При подправянето на салата използвайте само студено пресован зехтин, той е най-подходящ за овкусяване на салати, изключително чист е и неподложен на никаква допълнителна обработка.

- За хората с наднормено тегло, салатата ще се превърне в най-добрият ви съюзник в борбата с излишните килограми.


- Започвайте храненето си винаги с нея, хранете се бавно и дори да прекалите с количеството не се притеснявайте. След двадесет минути от поетата храна в стомаха започва да предават нервни импулси към мозъка за ситост.


Диетични салати:

Вариант 1:
Измивате една марула и я накъсвате на дребно. Нарязвате на кръгчета няколко репички, след което преминавате в приготвянето на дресинг от 1 лъжица лимонов сок, 3 лъжици зехтин, сол, бял пипер на вкус и 1 ситно нарязана глава лук. Заливате салатата и я разбърквате. Прибавяте към нея 2 средно големи сварени картофа, нарязани на кубчета, 2 твърдо сварени яйца, нарязани също на кубчета и накрая 3 големи, обелени домата, нарязани на кръгчета. Разбърквате и поръсвате с малко ситно нарязан магданоз.

Вариант 2:
Тази салата може да бъде консумирана самостоятелно или да се прибави като гарнитура.
За нея ще са ви необходими няколко добре сварени средно големи картофа, два домата, четири кисели краставички, една маруля, три яйца, сол на вкус.

За дресинга:
1/2 кофичка кисело мляко
1 сварено яйце
1 кисела краставичка
1 малка глава лук
1 с.л. оцет

Картофите се нарязват на кубчета, към тях се прибавят киселите краставични нарязани на кръгчета и доматите в същата форма. Част от марулята се нарязва на тънки ивици, а останалата се оставя за декорация. Заливката се приготвя, като към нарязаната краставичка се прибави настърганото сварено яйце и настърганият лук. Разбърква се с киселото мляко. Подправя се с оцет на вкус. Сосът се излива в салатата и добре се разбърква.
Сервира се върху листо от маруля, като се декорира с част от сварените яйца.

Вариант 3:
Доматите са изключително богати на витамин А и С, минерали и други полезни вещества. Достатъчно е да се изяжда дневно по един голям домат, за да си набавите почти цялото количество витамин С и витамин А, което ви е необходимо всекидневно. Доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата, три пъти повече от рибата.
Обелете два домата, нарежете ги на тънки кръгчета и поръсете с босилек, прибавете необходимото по вкуса ви количество балсамов оцет и зехтин. Може да нарежете на кръгчета около 100 гр. прясно сирене.


козметиката.ком

Няма коментари: