сряда, 3 септември 2008 г.

Каква е разликата между хипертонична и хипертензивна криза?

Каква е разликата между хипертонична и хипертензивна криза? Каква помощ трябва да се оказва, ако на човек му се случи подобно нещо?

Освен споменатите два вида кризи има и още една - хипотоничната (внезапно понижаване на артериалното налягане при остра сърдечна недостатъчност).

Хипертензивна криза е рязкото повишаване на вътречерепното налягане. При различни неблагоприятни явления - особено заради рязко променящите се атмосферни влияния (бързо захлаждане или затопляне, внезапно падане на атмосферното налягане, по време на магнитна или на гръмотевична буря), артериите на главния мозък се разширяват, нарушава се изтласкването на кръвта по церебралните вени, а вътречерепното налягане значително се увеличава. Друга причина, която предизвиква подобно състояние, е рязкото повишаване на артериалното налягане, когато е свързано с вътречерепното.

Симптоми за подобно състояние
често се наблюдават най-вече сутрин след сън. Обикновено се започва с главоболие, човек изведнъж се изпотява, може да вдигне температура, но най-неприятното е започващото гадене, а по-късно и повръщане, което води до кратковременно облекчаване. Такива кризи възникват при хората, които страдат от невроциркулярна дистония, дисциркулярна енцефалопатия или са получили черепно-мозъчни травми или инсулт.
Да се постави такава диагноза само по симптомите, не бива, но ако тези кризи възникват през пролетта или през есента, е добре да се направи консултация със специалист.

При възникване на такава криза болният да легне, под гърба и шията му да се сложат големи възглавници и да му се осигури пълен покой. в такова положение вътречерепното налягане може бързо да се нормализира, но въпреки това да се извика лекар. Особено ако кризата възниква за първи път. По-късно е необходимо да се направи пълно неврологично изследване, за да се изключат заболявания на мозъка, които биха могли да бъдат причина за хипертензивната криза.

Обикновено те са следните.

•Възпаление на някои вътрешни органи.
•Хематом.
•Тумори.
•Запушване на кръвоносни съдове и др.


лекар.бг

Няма коментари: