понеделник, 29 септември 2008 г.

Сърцебиене

Усещането, че сърцето ви бие учестено, пропуска удар и излиза от ритъм, поражда чувство на тревога. Това може да е симптом на сериозно сърдечно заболяване, затова винаги се консултирайте с лекар, дори да се окаже, че причината е съвсем незначителна. Ако е така, можете да се справите с проблема посредством редица природни средства.

Човек обикновено не обръща внимание на сърдечната пулсация. Когато сърцето работи по-усилено от обикновено, това се усеща веднага. По време на физическо натоварване и след това' сърдечната дейност се усилва. Така сърцето осигурява допълнителен кислород и хранителни вещества за мускулите, които се съкращават, и отделя въглеродния двуокис и другите отпадъчни вещества от организма. Същото се наблюдава и при стрес, тъй като високото ниво на адреналин подготвя тялото за реакция от типа „борба или бягство" при евентуална опасност.

Други причини за учестена, но ритмична сърдечна дейност (тахикардия) са: непоносимост към храна, повишена температура и кофеин (който вдига нивото на адреналина). Определени лекарства (вкл. за алергичен ринит), хиперфункция на щитовидната жлеза или атеросклероза също влияят върху сърдечната дейност. Само в редки случаи учестеният пулс сигнализира за животозастрашаващо сърдечно заболяване.

Един вид тежко нарушение на сърдечния ритъм - фибрилацията на предсърдието, засяга 2% от хората над 65 години. То се дължи на заболяване на щитовидната жлеза, атеросклероза или на злоупотреба с алкохол и изисква спешна медицинска намеса. Друга, по-малко опасна причина представлява пролапсът на митралната сърдечна клапа. Заболяването се среща при 5% от хората и засяга предимно жени. Изисква наблюдение от специалист, но обикновено не се налага специфично лечение.

ПРОФИЛАКТИКА
За да намалите риска от сърцебиене и сърдечно заболяване, се занимавайте редовно с физически упражнения, не пушете, прилагайте стратегии за овладяване на стреса, хранете се балансирано и се придържайте към оптималното за вашата височина телесно тегло.

ЛЕЧЕНИЕ
Сърцебиенето, проявяващо се като епизод на учестена сърдечна дейност или като екстрасистоли, обикновено не се нуждае от лечение, освен ако не е симптом на сериозно заболяване или ако се придружава от световъртеж или други оплаквания. При всички случаи обаче е важно своевременно да се консултирате с лекар.

Физически упражнения: Когато аеробните упражнения предизвикват учестена сърдечна дейност (тахикардия), това е сигнал, че сърцето и белите дробове не могат да снабдяват адекватно организма с кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества. Подходяща и степенувана програма с упражнения за период от няколко месеца ще увеличи капацитета на белите дробове и силата на сърцето. Непременно потърсете мнението на лекар, преди да увеличите интензивността на натоварванията, особено ако сте предразположени към сърдечносъдови заболявания (например при наднормено тегло или тютюнопушене).

Справяне със стреса: Ако сърцебиенето е свързано със стрес, се занимавайте редовно с релаксация. Масажът също облекчава състоянието. Използването на техники за справяне с напрежението ще предпазят сърцето ви от свръхстимулация поради хронично повишено ниво на адреналин в кръвта.

Хранителен режим
• Консумирайте храни, богати на фолацин, магнезий и витамин В6 и В12.
• Освободете се от излишните килограми, за да се товари сърцето по-малко.
• При съмнение за чувствителност към определена храна установете кой е причинителят и го изключете от менюто си.
• Ако кофеинът или алкохолът предизвикват силно сърцебиене, ги избягвайте. Опитайте кафе без кофеин или чай от лайка.

Билколечение: Използвайте билки, назначени единствено от специалист. Обикновено се препоръчва глог, който подобрява помпената функция на сърцето.

Храна за сърцето
Фолацинът, магнезият и витамин В6 и В12 са много важни за сърцето. Рационалното меню, включващо месо, миди, раци и други морски дарове, фасул, грах, зеленолистни зеленчуци и пълнозърнести продукти, набавя нужните хранителни вещества.

Ароматерапия: Полезни са успокояващите етерични масла от лавандула, майорана, горчив портокал или нероли (масло от портокалови цветчета). Напръскайте няколко капки върху носна кърпа и вдишвайте или използвайте изпарител. Втрийте 2 капки масло от горчив портокал в гърдите си.

Други методи: Ако в основата на вашия проблем лежи недостатъчно движение, се обърнете към фитнес инструктор, за да разработи програма за сърдечносъдовата система с постепенно увеличаване на натоварването. Биологичната обратна връзка може да ви помогне да се справите с физическите си реакции към стреса, ако причината е тревожно разстройство. Редовните занимания с йога, упражненията за дълбоко дишане, релаксацията или медитацията също ефективно регулират сърдечната дейност.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
• Имате необяснимо сърцебиене.
• Искате да спортувате, но по-рано сте получавали сърцебиене.
• Възнамерявате да използвате билкови средства за сърцебиенето.

Незабавно потърсете лекар, ако:
• Имате болки в гърдите, чувство за слабост, световъртеж, рязко влошаване на зрението, гадене, задух или дезориентация.
• Пристъпите на сърцебиене са променливи по характер или пулсът ви е учестен над 140 удара в минута.



лекар.бг

Няма коментари: