понеделник, 22 септември 2008 г.

Високо кръвно - признаци, диагностика, класифициране, лечение и режим

Представете си, че Вашите артерии са тръбички, по които се пренася кръв от сърцето към останалата част на тялото. Високото кръвно налягане (известно още като хипертония) настъпва когато кръвта се движи във Вашите артерии под по-голямо налягане от нормално.
Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира едва в напреднал стадий, коагто са нанесени тежки и трайни увреди на организма. Поради тази причината хипертонията е наричана "тихия убиец".
Стойности на кръвното налягане под 120/80 се смятат за нормални. Лекарите определят кръвно налягане под 140/90 като "нормално високо" или "гранично". Най-общо казано ниското кръвно налягане е по-благоприятно. Въпреки това, твърде ниското кръвно налягане може понякога да е причина проблеми налагащи консултация с лекар.

* "нормалното" кръвно налягане е 120/80.
* "гранично" е това кръвно налягане, което е между 120 и 139 за горната стойност или между 80 и 89 за долната. Например, стойности на кръвно налягане от 136/81, 125/89, или 131/85 се приемат за гранични. Ако кръвното Ви налягане е гранично, то тогава има по-голяма вероятност да стигнете до хипертония при условие, че не вземете мерки, за да предотвратите това.
* кръвно налягане от 140/90 или по-високо се смята за хипертония. И двете граници са важни. Дори и само едната да е повишена, Вие пак имате високо кръвно налягане.

Хипертонията може да се класифицира по различни начини:
* първична хипертония – основният тип, който не е резултат от определен причинител
* вторична хипертония - придизвикана е от някакво друго състояние; значително по-рядко срещано от първичната хипертония.

Подгрупи хипертония според стойнстите на кръвното налягане:

* оптимално кръвно налягане - систолно <>= 180 mmHg или диастолно >= 110 mmHg

Изолирана систолна хипертония (ИСХ) – само високо систолно налягане.

Хипертония по време на бременност:

* гестационна хипертония – ранни стадии на хипертония по време на бременността
* прееклапмсия – съществено повишено кръвно наляган по време на бременност; около 5% от всички бременности
* еклампсия – много тежка хипертония по време на бременност, водеща до припадъци

Белодробна хипертония – хипертония, възникваща в артериите на белия дроб.

Злокачествена хипертония – възниква в по-млада възраст в сравнение с първичната хипертония.

Високото кръвно налягане уврежда Вашите кръвоносни съдове. Това от своя страна повишава риска от инсулти, бъбречна недостатъчност, болест на сърцето и инфаркт.

Причината, поради която високото кръвно налягане е от такава важност е, че обикновено не предизвиква симптоми, но все пак може да доведе до сериозни усложнения.

Най-съществените усложнения на високото кръвно налягане включват болест на сърцето, инфаркт, застойна сърдечна недостатъчност, инсулт, бъбречна недостатъчност и заболяване на периферните артерии, особено аневризми и торбовидни разширения на аортата.

Високото кръвно налягане е втората най-честа причина за медицински прегледи в САЩ.

При хипертония най-често няма оплаквания.

Това е и причината, поради която трябва редовно да следите кръвното си налягане.

Понякога хората с високо кръвно налягане имат следните симптоми: * главоболие * замаяност * замъглено зрение * гадене

При 5-10% от хората, високото кръвно налягане се предизвиква от друга болест (т.нар. вторична хипертония). В тези случаи ако подлежащата причина се излекува, то кръвното налягане се връща в нормални стойности. Такива причинители са:

* хронична бъбречна болест
* тумори или други увреждания на адреналните жлези
* коарктация на аортата – стеснение на аортата, което е вродено и може да предизвика високо кръвно налягане в ръцете
* бременност
* използване на хормонална контрацепция
* алкохолна зависимост
* дисфункция на щитовидната жлеза

В останалите 90% от случаите, причината за появата на високото кръвно налягане не е известна (първична хипертония). Въпреки, че не се знае конкретната причина, множество фактори са признати като предразполагащи към хипертония.

* възраст - с напредването на възрастта се увеличава вероятността за развитието на високо кръвно налягане, и особено систолично. Това се дължи до голяма степен на артериолосклерозата или "втвърдяването на артериите".
* раса - афро-американците имат по-често високо кръвно налягане от европеидната раса. Те развиват високо кръвно налягане в по-млада възраст и стигат до усложнения по-рано.
* социално-икономичен статус -високото кръвно налягане се среща по-често сред групите с по-нисък образователен и социално-икономичен статус.
* фамилна обремененост (наследственост) - съществува тенденция за предаването на високото кръвно налягане в семейството.
* пол - при мъжете вероятността за поява на хипертония е по-висока. Тази вероятност варира според възрастта и етническата принадлежност.

Наднормено тегло (затлъстяване) - затлъстяването се определя като тегло с 30% или повече над здравословното за ръста. Има много тясна връзка между него и високото кръвно налягане. Медицнските специалисти силно препоръчват хората със затлъстяване да отслабнат, така че теглото им да не преминава повече от 15 % от здравословното. Отговорният за Вас лекар може да Ви помогне да изчислите Вашите здравословни граници на теглото.

Чувствителност към натрия (солта) - някои хора имат висока чувствителност към натрия (солта) и тяхното кръвно налягане се повишава ако използват сол. Намаляването на приема на сол води до понижение на кръвното налягане. Бързата храна и полуфабрикатите съдържат особено високи концентрации натрий. Много медикаменти, като например обезболяващите, съдържат голямо количество натрий. Четете етикетите, за да разберете колко натрий се съдържа в хранителните продукти. Избягвайте тези с високо съдържание.

Употреба на алкохол - пиенето на повече от 1-2 чаши алкохол на ден увеличава риска от хипертония.

Хормонални противозачатъчни хапчета (орални контрацептиви):

Липса на физическа активност - заседналият начин на живот допринася за затлъстяването и високото кръвно налягане.

Медикаменти - някои медикаменти като амфетамини (стимуланти), хапчета за диети, някои противогрипни и антиалергични лекарства повишават кръвното налягане.

С увеличанатето на телесната маса кръвното налягане се увеличава.

* при затлъстелите хора вероятността за развитие на хипертония е 2-6 пъти по-голяма в сравнение с хората, чието тегло е в норма

* важна е не само степентта на затлъстяване, но и начинът, по които тялото акумулира излишните мазнини. Някои хора натрупват мастна тъкан в областта на корема (централен тип затлъстяване) докато други затлъстяват за сметка на бедрата и ханша (крушовидно затлъстяване). Централния тип затлъстяване носи по-големи здравни рискове в сравнение с крушовидния тип.

Усложненията на хипертонията са вторични състояния, симптоми и други разстройства, които се предизвикват от хипертонията. В много случаи разрганичаването на симптомите на хипертонията и нейните усложненията е неясно или спорно.

Високото кръвно налягане кара сърцето Ви да работи по-усилено и след време може да увреди кръвоносните съдове в цялото тяло. Ако се увредят съдовете на Вашите бъбреци, те може да спрат да премахват отпадните вещества и излишните течности на Вашето тяло. Тези течности от своя страна можгат да увеличат кръвното налягане. Това е един порочен и опасен кръг.

Някои от усложниенията на хипертонията са:

* бъбречна недостатъчност – хипертонията е втората най-честа причина за бъбречна недостатъчност (след диабета)
* втвърдяване на артериите – атеросклероза
* гръдна жаба (ангина пекторис)
* инфаркт
* хипертрофия на лявата камера
* сърдечна недостатъчност
* инсулт
* мозъчен кръвоизлив
* зрителни усложнения – увреда на ретината

Използва се надуваема маншета, която се поставя на предмишницата. Ако резултатите покажат високо кръвно налягане, тестът трябва да се извърши отново след няколко дена, за да се потвърдят данните.

Единственият начин, по който можете да определите, дали кръвното Ви налягане е високо, е да се консултирате с лекар.

Можете да контролирате кръвното си налягане докато сте вкъщи. Ето някои допълнителни неща, които трябва да спазвате когато измервате кръвното си налягане в домашни условия:

* седнете по такъв начин, че гърбът Ви да е облегнат и да сте стъпили на пода
* положете ръката си на маса, която е на нивото на сърцето
* направете две измервания, с пауза поне 2 минути между тях и усреднете резултатите

Свържете се с Вашия личен лекар ако при рутинно измерване на кръвното налягане установите систолно налягане над 140 mm Hg, диастолно налягане над 90 mm Hg, или и двете.

Уведомета личния си лекар ако имате някой от следните симптоми:

* необяснимо силно главоболие
* внезапна или постепенна промяна на зрението
* замаяност
* гадене съпроводено със силно главоболие
* болка в гръдния кош или недостиг на въздух при усилие

Промени в начина на живот:

* загуба на тегло – при наднормено такова
* диета с ниско съдържание на натрий/сол. Диетични подходи за ограничаване на хипертонията – хранете се по здравословен начин с диета, която включва много плодове и зеленчуци и е с ниско съдържание на мазнини. Диета с ниско съдържание на кофеин и мазнини.
* правете редовно физически упражнения
* избягвайте алкохола
* откажете цигарите
* справяне със стреса - масаж, релаксираща терапия – опитайте техники за релаксиране

Антихипертензивни медикаменти:

* диуретици - тези лекарства помагат на тялото Ви да елиминира излишния натрий и течности, така че в съдовете Ви да няма твърде много кръв
* бета-блокери - тези медикаменти блокират ефекта на адреналина
* алфа-блокери - помагат кръвоносните да останат отворени
* АCE инхибитори - предотвратяват стесняването на съдовете чрез блокиране на продукцията на ангиотензин II. Ангиотензин II е химически агент, който стеснява съдовете
* блокатори на калциевите каналчете (калциеви антагонисти) - тези медикаменти предотвратяват стеснението на кръвоносните Ви съдове чрез възпрепятстване на навлизането на калция в клетките
* директни вазодилататори - тези лекарства релаксират (разширяват) кръвоносните съдове, което позволява на кръвта да се движи под по-ниско налягане.


хоспитал-стгеорге.орг

Няма коментари: