вторник, 23 септември 2008 г.

Вярно ли е, че хъркането е опасно за сърцето?

Почти една трета от мъжете и една десета от жените в България хъркат

45 на сто от възрастните хора хъркат от време на време, 25 на сто - постоянно. “Музицирането” по време на сън съвсем не е безобидна работа, алармират специалисти! Установена е достоверна връзка между хъркането и сърдечносъдовите заболявания като хипертонията и исхемичната болест на сърцето. Хъркането пречи на нормалното дишане, което предизвиква спазъм на кръвоносните съдове и кислороден глад. Причините за хъркането са следните
• изкривена носова преграда, полипи и трета сливица
• затлъстяване, при което излишните килограми притискат гръдната клетка. По този начин се натоварва прекалено много белият дроб и се затруднява нощното дишане
• ангина и хрема
• нарушаване на дишането поради злоупотреба с алкохол

Повечето от хъркащите хора са склонни към кратковременно спиране на дишането по време на сън - апнея. Дишането при тези хора спира за много кратко време - за около 10 секунди. Но представете си какво ще стане, ако за една нощ човек има няколко такива пристъпи!

Апнеята бързо води към проблеми с кръвното налягане, към главоболие, към аритмия; расте тревогата и раздразнителността на хъркащия.

Най-тежката проява на апнеята е “Синдромът на проклятието на Ундин”. При това нарушение човек въобще не може да диша самостоятелно по време на сън.

Пациентът, който през деня е напълно здрав и нормален човек, през нощта включва апарат за изкуствена вентилация на белия дроб. Това състояние е възможно да се лекува, но трябва да се установи истинската причина за хъркането, за да може да се отстрани. Като начало трябва да се направи рентгенова снимка на носоглътката и да се премине пълното изследване на всички органи. Само на базата на тези пълни изследвания може да се започне правилното лечение.


лекар.бг

Няма коментари: