вторник, 9 септември 2008 г.

Как да поддържаме тялото и теглото си според възрастта?

Никой не ви кара да минавате на пълен глад, за да върнете удобната си форма. Утопия е че специално заради фигурата си ще започнете да готвите нискокалорични ястия, но че трябва да наблягате на свежите плодове и зеленчуци – в това няма съмнение. Големи сочни салати винаги доставят удоволствие не само на окото, но и на стомаха. В цитрусовите плодове пък има достатъчно витамини, които прочистват организма и се отразяват подмладяващо на кожата. Ако страдате от непреодолима месомания, опитайте се да замените свинското месо с пилешко или риба, за предпочитане на скара. Изобщо избягвайте готвените и панирани меса – те дават много подкожна мазнина. Известно време забравете за майонезата и мазните сметанови сосове, шоколадовите и тестени глезотии. Ограничете и газираните напитки, заменете ги с минерална вода, мляко или прясно изцеден портокалов сок.

Има три възрасти, в които тялото ни реагира по различен начин на погълнатите калории.

От 20 до 30 години сериозните проблеми с теглото са рядкост освен ако не си ги носите по наследство. Стериотипът за хранене, възпитаван още от детството: " Яж повече, винаги с хляб и масло!" Трябва да ги промените, но не само за ден. Простото правило "По малко мазнини повече зеленчуци" е напълно достатъчно за да опазите фигурата си стройна.
Много е важно и какво пиете, понякога определени напитки могат да се окажат по – калорични от кифла с мармалад. Ще ви дадем само няколко примера:

чаша билков чай без захар - 4 калории

чаша сок от грейпфрут – 48 калории

чаша кафе – 88 калории

чаша бяло вино – 98 калории

чаша бира – 156 калории

чаша кока – кола – 165 калории

Най – подходяща за тази възраст е всяка плодова диета. Най – лесната е с ябълки желателно е да я разнообразявате с различни сортове ябълки. Спазвайте я поне 7 и най – много 10 дни. Съчетайте диетата със спорт каране на колела, плуване или аеробика. Резултатът е видим още след първите няколко дни.

От 30 до 45 се пазете от натрупване. Скоростта с която организма изразходва енергия с възрастта намалява с около 2 % на всеки 10 години. На пръв поглед не е нищо, но всъщност с заради тези 2 % от теглото по естествен път тялото минава в по – горна категория. Ако нямате воля да поддържате новото си по – ниско тегло, по – добре не отслабвайте. Колкото по - често топите и после трупате наново тлъстинки, толкова по – голяма е вероятността след време да се разболеете от диабет или да имате сърдечносъдови проблеми. Но ако сте решили да имате по - стройна фигура ви препоръчваме диета основана на зеленчуци. Те намаляват атаките на глада. Освен това при тази отсъства негативният ефект с колебанието в теглото. Тази диета се препоръчва с 30 - 45 минути три пъти седмично фитнес. С тренировките освен калориите, които ще изгорите, ще предпазите сърдечния мускул от деградация.

След 45 години не се препоръчват резки движения. След 50 – години се влошава освобождаването на течности от организма, а това е основателна причина както за напълняване така и за поява на високо кръвно. За да избегнете всичко това, намалявайте, намалявайте солта. Непрекъснато! Това трябва да се превърне в основен принцип на храненето ви. Сериозна грешка би било да се подложите на прекалено суров режим или направо да гладувате. Така допълнително съкращавате и без друго намаленото ниво на калции в организма, което означава основен риск от остеопороза. Спортът ви е нужен повече от колкото на младини. Натоварването не бива да ви е олимпийско, но за сметка на това редовна. Най – подходящо за вас е ходенето по 1 час дневно сутрин и вечер.


козметиката.ком

Няма коментари: