събота, 13 септември 2008 г.

Как да кажем не на страха?

Всеки от нас се страхува от нещо. Това е нормално - докато страховете не започнат да ни пречат да живеем. А как да се борим с тях, ако те вече напълно са ни обсебили?

Най-разпространените страхове, които ни пречат в живота, са страхът от височини, страхът от летене със самолет, от паяци, от затворени пространства и т.н.

Срещат и по-редки фобии например страх от тенджера под налягане. Всеки човек (достатъчно е само да се замисли) може да си спомни нещо, което предизвиква у него необяснимо чувство на страх. Причина за появата на устойчив страх от някакъв предмет или ситуация може да бъде силният стрес, преживян от човека в миналото. И страхувайки се да не го почувства отново, човекът "подхранва" страха си.

Страховете не трябва да се разглеждат само в негативна светлина. Те ни дават възможност да преодолеем себе си, да се научим на нещо ново и да подобрим живота си. Но разбира се, само в тези случаи, когато сме положили усилия за да се освободим от тях. Как да направим това?

Ако не можете самостоятелно да се справите с фобията, трябва да се възползвате от помощта от специалист. Затова ако прецените, че вашият страх вече е "стигнал" твърде далече, не се колебайте да се обърнете към психолог или психотерапевт. А ако не се страхувате да погледнете страха в лицето и искате да отправите предизвикателство към него, действайте по следния алгоритъм.

1. Опитайте се да осъзнаете проблема т.е. определете от какво се страхувате и намерете причината за вашата фобия. Тя може да се корени в детството - например смъртта на роднина, когото сте обичали, може да бъде причината за вашия панически страх от смъртта и всичко свързано с нея.

Ако се страхувате от кучета, опитайте се да си спомните дали не сте хапани или гонени от куче? Анализирайте емоциите си. Какво чувствате, когато се страхувате?

2. Поговорете с човек, който се ползва с вашето доверие и който ви разбира. Има още едно допълнително условие: този човек не трябва да се страхува от това, от което се страхувате вие.

Откровено му разкажете за страховете си и отговорете на всички негови въпроси. В хода на разговора вие можете да откриете интересни за вас моменти и да откриете неочаквани начини за борба със фобията.

3. Погледнете страха в лицето. Ако се страхувате от смъртта, погледнете починал човек, ако се страхувате от височини, изкачете се по висока стълба до покрива на къща и т.н.

Разбира се, преди това вие трябва да вземете необходимите предпазни мерки. Поканете със себе си близък приятел, който ще ви подкрепя и помага.

Ако успеете да се справите с третата стъпка, вашият страх бързо ще намалее и в бъдещето, сблъсквайки се с аналогични ситуации, вие ще се чувствате много по-комфортно.


актуално.ком

Няма коментари: