сряда, 17 септември 2008 г.

Може ли нивото на холестерина да бъде прекалено ниско?

Максималното намаление на нивото на холестерина ще помогне да се намали рискът от инфаркт, но на каква цена?, Richard Karas и неговите колеги от Медиинската Школа на Университета Тафтса (Бостон, САЩ) публикуваха статия на тази тема в последния брой на “Journal of the American College of Cardiology”. По данни на изследването, приемът на статини повишава заболеваемостта от рак, макар и да не доказва , че някое от лекарствата предизвиква рак. При пациенти с ниски нива на липопротеини с ниска плътност (ЛПНП, «лош холестерин»), в сравнение с пациенти с високи нива на ЛПНП, е регистриран един допълнителен случай на рак на хиляда човека. Тези данни са получени от учените в резултат на мета-анализ на 23 клинични изследвания на статини, като в изследванията участвали общо 41 173 пациента.

«Няма никакви съмнения, че статините намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Но все пак не напълно са изучени някои аспекти на намаляване на нивото на ЛПНП при лечение със статини», - казват авторите на мета-анализа. Въпреки това някои експерти се опасяват, че обществеността може неправилно да разбере резултатите от работата.

«Трябва да бъдем внимателни защото някои пациенти могат да спрат приема на статини, тъй като се боят от ра и впоследствие да умрат от инфаркт или инсулт», - казва експертът по приложение на статините John LaRosa (Държавен Университет, Ню-Йорк, САЩ).

Има информация, че освен намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, статините притежават и други благоприятни свойства, например, намаляват смъртността от грип, пневмония, нивелират вредните от пушенето. Смята се, че всичко това е свързано с противовъзпалителните свойства на статините.

Според някои данни прекомерното намаляване на нивото на холестерина повишава риска от възникване на болестта на Паркинсон. В редки случаи тези лекарства повреждат черния дроб и мускулите.

За мета-анализа учените за взели исзследвания, в които са прилагани статините Липитор (Pfizer Inc.) и Зокор (Merck & Co.). Данните за изпитанията на по-съвременните лекарства (AstraZeneca Plc) и Виторин (Merck/Schering-Plough Corp.) не са влезлив мета-анализа.

В коментариите към статията John LaRosa подчертава, че въпреки повишената вероятнпост от рак, съвкупният риск е нисък, а рискът от инфаркт или инсулт е доста по- реален. «За съжаление, никой от нас няма да живее вечно. Все някаква болест ще причини смъртта ни. Ако човек не умре от инфаркт, той ще умре от рак или от болестта на Алцхаймер. Не бива да се допуска хората да се откажат от лекарства, които им носят реална полза»,- заключава той.


лекар.бг

Няма коментари: