сряда, 24 септември 2008 г.

Може ли високото кръвно налягане да не е вредно?

Има хора, повечето от тях вече на възраст, които при артериално кръвно налягане 180/100 и дори при 200/110 чувстват добре и смятат, че това е тяхното работно налягане, което не трябва да се лекува.

Това е най-разпространената грешка сред такива хора, които се отказват от приемането на лекарства при високи показатели на артериалното налягане (АН), смятат кардиолозите.

Трябва да се разбере, че рискът от усложнения в резултат на хипертонията (инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност, намаляване на зрението) е еднакво висок както при болните, усещащи своето високо налягане (главоболие, виене на свят, болки в областта на сърцето), така и при тези, които не се оплакват от нищо.

Статистиката показва, че 50% от хората с високо кръвно дори не подозират за това.

Няма термин като “работно кръвно налягане”. Лекарите често се сблъскват с пациенти, които с кръвно 200/110 се чувстват напълно добре, а при повишено АН до 250/130 усещат само леко главоболие.

Трудно е тези хора да бъдат убедени в необходимостта от лечение, защото много от тях смятат, че щом нямат оплаквания, всичко е наред.
Всъщност високото кръвно налягане е еднакво опасно, независимо дали човек го усеща или не.

Дълго време се смяташе, че при възрастните хора повишението на систоличното (горно) налягане до 160-170 поради атеросклеротичното поражение на съдовете е нормално.

Днес вече е доказано, че такава хипертония също трябва да се лекува, за да се намали количеството и честотата на усложненията и смъртността от сърдечно-съдови заболявания.


здраве.бг

Няма коментари: